Hírek

2008.10.01. 12:43

MDF: jogalkotási selejt a Robin Hood-adó

Az MDF álláspontja szerint jogalkotási selejt a 2009. január 1-jétől javasolt, Robin Hood-adónak is nevezett, az energiatermelőket terhelő különadó előterjesztése.

mti

A párt a 2010-es választási kampány idejére időzített akciónak tartja a javaslatot.

Katona Kálmán, a párt országgyűlési képviselője erről azután beszélt, hogy a  törvényhozás általa elnökölt környezetvédelmi bizottsága a keddi szavazáson nem találta általános vitára alkalmasnak
A távhőszolgáltatás versenyképesebbé tétele címet viselő törvényjavaslatot.

A politikus fő kifogása az volt a javaslattal szemben, hogy az előterjesztés szerint a törvény 2011. január 1-jén hatályát veszti, tehát jóformán csak egy évig állna rendelkezésre a távhőfogyasztóknak ígért támogatás. Hozzáfűzte: más okról nem lehet szó, minthogy az előterjesztők azt akarják, hogy a 2010-es választási kampány elején a fogyasztók kapjanak levelet arról, hogy támogatják korszerűsítési terveiket, de ez a pénz végül valószínűleg a büdzsében maradna.

Katona szerint emellett a javaslat megfogalmazása zavaros, kiérleletlen és pontatlan. A sajtótájékoztatókon gyakran elhangzó 30 milliárd forint nem is szerepel benne, illetve az sem, hogy ez a becsült összeg egy évre vagy kettőre vonatkozik. A törvényjavaslat címe is megtévesztő, mivel az energiatermelők sarcolásával és a fogyasztók támogatásával nem lehet versenyképessé tenni egy szolgáltatást. Másik súlyos kifogásként azt említette, hogy a különadó az alternatív energiaforrások termelőit is sújtaná, akiknek működését ösztönözni kellene.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!