Hírek

2008.10.12. 08:26

Még nem ürítik ki a metró miatt süllyedő Műegyetemet

„Le kellett zárni a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) vegyészmérnöki és biomérnöki kara CH épületének egyes részeit, mert a repedések és a kőomlások miatt balesetveszélyessé váltak, és a továbbiakban akár életveszélyesek is lehetnek” – mondta szerkesztőségünknek Rózsás Péter.

Vég Márton

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Száz meghibásodást találtak, mióta az alagútépítés elérte a környéket. FOTÓ: SCHMIDT JÁNOS
[/caption]A BME műszaki-gazdasági főigazgatója főleg arra panaszkodott, hogy már több mint száz szerkezeti meghibásodásról kaptak bejelentést augusztus óta, amióta a 4-es metró alagútépítése elérte az egyetem környékét. Az épület süllyedése miatt megrepedtek a csempék, az álmennyezet betonlapjai pedig meglazultak.

Rózsás bízik benne, hogy nem kell kiüríteni az épületet, mert egyelőre nincs szó összeomlásról. Mindenesetre az egyetem vezetősége folyamatosan felügyeli a ház állapotát – a CH épület eddig 4-6 centimétert süllyedt –, és arról tájékoztatják a 4-es metró beruházóját. „Készült egy tanulmány, amely egymilliárd forintra becsülte az épület megerősítéséhez szükséges beruházás összegét. Egy hónapon belül talán megindulhatnak ezek a munkálatok” – mondta a főigazgató. Erre valóban szükség lenne, hiszen a Szent Gellért téri metrómegálló a téren, a Műegyetem-rakpart és a Műegyetem CH épülete alatt helyezkedik el.

A DBR Metró Projektigazgatóság is elismerte, hogy a beruházás kihatással van az egyetem épületére, de egy közelmúltban a műegyetemi szakértőkkel tartott helyszíni szemlére hivatkozva azt állítják: nincs veszély. Szerintük a Műegyetem épületének süllyedése nem éri el az előzetes állapotfelmérések nyomán megállapított, szakértők által várt határértéket. Közleményükben hozzátették: a metróépítés kezdete előtt is voltak repedések és süllyedésre utaló jelek az épületen. „A 4-es metróval összefüggésben keletkezett repedés- és egyéb károkat a beruházó és a kivitelező természetesen megtéríti” – ígérték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!