Hírek

2008.10.07. 19:07

Még vizsgálják a kávéport

Három külföldi laboratórium vizsgálata sem mutatott ki melamint a magyar hatóságok által korábban zárolt Nestlé Coffee Mate termékében. Az ügyben a hatósági mintavétel eredménye dönt, ami várhatóan szerdán készül el.

Fábos Erika

[caption id="" align="alignleft" width="240"] Három külföldi laboratórium vizsgálata sem mutatott ki melamint a magyar hatóságok által korábban zárolt Nestlé Coffee Mate termékében.
[/caption]Suhajda Krisztina, a Nestlé vállalati kommunikációs vezetője azt mondta: egy rutinszerű, termékbevezetés előtti, a Nestlé Hungária által kezdeményezett önellenőrzés során a felkért magyar laboratórium kis mennyiségű melamint talált a thaiföldi gyártású Coffee Mate termék egy kiszerelésében, ezért a termék teljes mennyiségét a Nestlé és a hatóságok zárolták.

A Coffee Mate még nem került bevezetésre Magyarországon. A termék többi kiszerelésében pedig nem is találtak melamint, ezért ezek zárlatát a Fővárosi és Pest Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága október 6-án feloldotta.

A Nestlé hiába jelentette be, hogy három külföldi laboratóriumban sem mutattak ki a megengedettnél több melamint a bevezetésre váró kávéporból, ez addig nem hivatalos, amíg ezt a hazai, hatósági laborban meg nem erősítik.

Bognár Lajos, Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszerbiztonsági elnökhelyettese azt mondta: senki nem állítja, hogy több a melamin a kávéporban, jelenleg csak annyi biztos, hogy az első pénteki önvizsgálat, határérték feletti melamintartalmat mutatott. A tejporban kilogrammonként 2,5 milligramm melamin engedélyezett, a kávéfehérítőben pedig 2,7 milligrammot találtak. A hatósági mintavételre csak hétfőn került sor és két nap kell a laboratóriumi vizsgálatok értékeléséhez, ezért szerdán derül ki a hivatalos eredmény.

Bognár Lajos hangsúlyozta: hazánkban csak egy olyan laboratórium van, Budapesten, ahol a hivatalos vizsgálatokat elvégezhetik a melaminnal kapcsolatban.

Magyarországon eddig még nem találtak olyan terméket, amiről ebben a laborban kiderült volna, hogy a megengedettnél magasabb a melamin tartalma. Eddig, a kávéporon kívül, egy édesipari termék: a White Rabbit - fehér nyúl - nevű, Kínából származó cukorka került komolyan gyanúba. Később azonban kiderült, melamintartalma az egészségügyi határérték alatt volt.

A Kínában kitört csecsemőtápszer-botrány után az unióban meghatározták, mennyi a melamin elfogadható mennyisége. A tápszerekben például tiltott, minden más ételben kilogrammonkénti 2,5 milligramm. Magyarországon is ez az irányadó. Ha ez a mennyiség több, az azt jelenti, hogy egyértelmű élelmiszerhamisítás történt.
Az ügy tanulsága, hogy a kávéfehérítő Thaiföldről, Bangkokból érkezett, tehát nemcsak Kínából származhat veszélyes, túl sok melamint tartamazó élelmiszer. Az élelmiszerbiztonsági hatóság éppen ezért folytatja a fokozott ellenőrzést.

Bognár Lajos, Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszerbiztonsági elnökhelyettese azt mondta: továbbra is szúrópróbaszerű ellenőrzés van, ami azt jelenti, hogy nem vizsgálnak meg minden tejterméket, csak azokat amelyekben melamin van, illetve az eredete arra enged következtetni, hogy baj lehet vele.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!