Hírek

2008.10.08. 14:40

Megalakult a dohányosok egyháza

Hatalmas népszerűségnek örvend a Hollandiában bejegyzett „A Dohányosok Egyetlen és Egyetemes Isteni Egyháza” nevű vallásos felekezet, amióta az országban betiltották a dohányzást a zárt helyiségekben.

Boda Veronika

Az igazolvánnyal is rendelkező „hívők” szerint a vallásszabadság értelmében továbbra is joguk van dohányozni az egyház templomaként felszentelt pubokban és kávézókban. Michiel Eijsbouts, a „Tűzgyújtó” még 2001-ben alapította meg az egyházat, ami szerinte rendelkezik a vallások összes ismertetőjével. „Az alkotmányunk és az európai irányelvek szerint jogunk van a vallásosságunk kifejezéséhez, és mi a hitünket a dohányzásban teljesítjük ki” – fejtette ki Eijsbouts. „Egy dohányosnak, kis d-vel ez csak testi szükséglet. Azonban egy Dohányosnak ez spirituális szükséglet, egy vallásos élmény. Amikor rágyújtunk, Istenre gondolunk” – tette hozzá a spirituális vezető.

Az egyház azóta örvend nagy népszerűségnek, hogy a holland törvények értelmében július elsejétől tilos a dohányzás a zárt helyiségekben. A „felekezetnél” azóta sorban állnak a jelentkezők, és már Nagy-Britanniában térítő „misszionáriusuk” is van. A tagok a füst-tűz-hamu szentháromságra esküsznek fel, szertartásaik pedig egyszerűek: a dohányzással szólnak Istenhez. Egy igazolványt is kapnak, amellyel igazolhatják a hatóságok felé, hogy vallásuk szerint „Szent Dohányosok”.

A Dohányosok Egyetlen és Egyetemes Isteni Egyháza a júliusi tilalomnak köszönhetően már több, mint kétezer tagot számlál, és közel száz kocsma, kávézó és más vendéglátóhely kérte templomként való felszentelését, amelyben a hívek gyakorolhatják vallásukat. „Teljes mellszélességgel valljuk és támogatjuk az egyház tanításait, vagyis a dohányzást” – nyilatkozta egy bártulajdonos. Az egyház szerint természetesen a vallásszabadság értelmében a tiltás ellenére is joguk van dohányozni a szent intézményeinkben. „Meglátjuk mit szólnak ehhez a magukat szekulárisnak valló hatóságok” – mondta Eijsbouts.

A holland egészségügy minisztérium szóvivője az ötletes próbálkozást egyelőre röviden kommentálta. „Akár egyháznak hívják magukat, akár nem, ezek a bárok és kocsmák akkor is csak bárok és kocsmák, és tilos bennük a dohányzás” – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!