Hírek

2008.10.22. 17:10

Mi volt az ötpárti asztalán?

Ha a kormány kéri, akkor a Fidesz valószínűleg támogatni tudja az adótörvények gyorsabb parlamenti tárgyalását. Ugyanakkor a legnagyobb ellenzéki párt többletterheket nem szavaz meg – mondta Tállai András, a Fidesz szakpolitikusa az új adótörvényekről szóló, szerdai ötpárti szakmai egyeztetés után.

mti

A szerdán délelőtt tartott találkozón új, az adó egyszerűsítését és a gazdaság kifehérítését szolgáló törvény benyújtására kérte a kormányt az öt parlamenti párt. Ezt követően egy szakmai egyeztetésre is sor került, amelyen erről a javaslatról tárgyaltak a pártok szakpolitikusai és a kormány képviselője.

Ezt követően Tállai András azt mondta: ha azt kéri a kormány, hogy járuljanak hozzá a parlamentben az adótörvények gyorsabb tárgyalásához, illetve a tárgyalás megkezdéséhez, azt megfontolják és valószínűleg támogatni tudják. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az adótörvény tartalma mindig kormányzati felelősség, ebben nem szükséges az ötpárti egyetértés. Mint mondta, a még nem hivatalos előterjesztésből azt látni, hogy 99 százaléka benne volt az eredeti adótörvény-javaslatban is, amit visszavont a kormány. Végigelemzik a javaslatot és támogatni fogják azokat a részeket, amelyek tényleg jobbító szándékúak, azokat viszont nem, amelyek többletterhet jelentenek. Tállai hangsúlyozta: jobb lenne, ha a javaslat tartalmazná a korábbi adócsökkentéseket, a négyszázalékos járulékcsökkentést, a különadó eltörlését és a személyi jövedelemadó sávmódosítását. A Fidesz ugyanis kitart az adócsökkentés mellett. Tállai példaként megemlítette, hogy Portugáliában a miniszterelnök – igaz, csak szűk körre vonatkoztatva – adócsökkentési javaslatot jelentett be.

Szabó Lajos, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője azt mondta: a szakmai egyeztetésen megtárgyalt javaslat a kormány visszavont adótörvényének egyes elemeit, néhány jobbító szándékú képviselői módosító javaslatot és az Országos Érdekegyeztető Tanács tárgyalásain felvetődött igényeket tartalmazza. A szocialista politikus ugyanakkor konkrétumokat nem kívánt elárulni. A szerdai szakmai egyeztetés célja az volt, hogy az öt parlamenti párt szakértője paragrafusról paragrafusra meg tudja nézni, mi van a javaslatban, és ezután kialakíthatják véleményüket – fejtette ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!