Hírek

2008.10.12. 05:12

Mikor lesz tilos nálunk is cigarettázni az utcán?

Allergiás a dohányfüstre egyik olvasónk. Ha a közelében cigarettáznak, rosszul lesz. Örül, hogy Skóciában a nyilvános helyeken betiltották a dohányzást. Nálunk is várható ez?

R. V.

Az angolszász országokban más a törvénykezés, mint nálunk – mondta dr. Schneider Péter ügyvéd. A nem dohányzók védelméről szóló törvény ugyanakkor idehaza is megszületett. A jelenlegi szabályok szerint középületekben, állami intézményekben, munkahelyeken kizárólag az arra kijelölt helyeken szabad füstölni. Akkor is, ha ez a hely az utcán, a ház előtt van.

A törvényt persze sokan nem tartják be, illetve, ahol igyekeznek eleget tenni neki, az sem kielégítő. Vegyünk példaképpen egy vendéglőt! Bizonyos asztaloknál szabad dohányozni, másoknál nem. Ez korántsem oldja meg a problémát, hiszen a dohányfüst fittyet hány a levegőben húzott láthatatlan vonalnak. És a nem dohányosok, különösen az olyan érzékenyek, mint amilyen a kedves olvasó, továbbra is szenvednek. Mindemellett a vendéglősök aktívan fellépnek az ellen, hogy a vendéglátóhelyekről kitiltsák a dohányfüstöt. Félnek, hogy a forgalmuk visszaesne, és szavuk még elég erős ahhoz, hogy meg is hallgattassék.

Felmérésekkel kimutatható, évente hányan halnak meg egy országban az aktív és a passzív dohányzással összefüggésbe hozható betegségekben. Ez szintén olyan irányba lendítheti a törvényhozást, amely a füstmentes környezetnek kedvez. De nálunk rövid időn belül nem várható olyasfajta intézkedés, mint amilyen a napokban Skóciában lépett életbe – vélekedik a jogász.

Létezik civilszervezet, amelyik a kulturált dohányzásért küzd. Kérdés, nem fából vaskarika-e ez. A dohányzás mindenképpen rombolja az egészséget – azét is, aki aktívan, és azét is, aki passzívan űzi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!