Hírek

2008.10.07. 12:12

Műszakilag minden rendben volt

Kábel nem hiányzott, a vasúti pálya és a szerelvények is rendben voltak – állapította meg az eddigi vizsgálat a hétfői vonatbalesetről. A szakértők tehát most azt vizsgálják, hogy ennek ellenére miért ment jóval gyorsabban a sebesvonat a megengedettnél.

mti

Gyurcsány Ferenc kedden reggel tájékoztatást kapott a hétfői vonatbaleset kapcsán érintett állami szervezetek vezetőitől a vizsgálatok eddigi eredményeiről – közölte a kormányszóvivő. Daróczi Dávid elmondta: a kormányfőnek adott tájékoztatás szerint valamennyi sérültet ellátták, és mindenkit azonosítottak. Jelenleg három súlyos, életveszélyes sérültet ápolnak kórházban, köztük egy német állampolgárt.

Elkészült a rendőrség első jelentése, a felkért igazságügyi orvosszakértő írásos  szakvéleménye pedig két hét múlva várható. Az ügyészség ezután kerül döntési helyzetbe. Ettől függetlenül zajlik a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálata, mindkét vonat fekete dobozának adatait szakértők elemzik és értékelik.

Az eddigi vizsgálatok alapján egyértelmű kizárható, hogy a balesetet kábellopás okozta volna, és a szakértők azt is megállapították, hogy a vasúti pálya rendben volt. Mindkét vonat – beleértve a fékberendezéseket is – műszaki szempontból hibátlanul működött. Szabályszerűen működtek a biztosító berendezések is: nem adtak semmilyen hamis jelzést, kizárólag a pálya menti zárlatnak megfelelő jelzéseket továbbították – így Daróczi. A szakértők tehát arra a kérdésre keresik a választ, hogy mindezek dacára a sebesvonat miért ment az ilyen helyzetekben kötelezően előírtnál jóval gyorsabban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!