Hírek

2008.10.13. 16:39

Nagy Bandó nem morog, inkább énekel

Saját megzenésített verseit énekli Nagy Bandó András, aki egyre inkább az írás felé fordul. Állítja: amióta nem kell „ugrania” minden hírre, sokkal boldogabb és békésebb az élete.

Dián Tamás

– Nagy Bandó András sanzonokat énekel. Hogyan jött az ötlet?

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Saját megzenésített verseit énekli Nagy Bandó András, aki egyre inkább az írás felé fordul. Állítja: amióta nem kell „ugrania” minden hírre, sokkal boldogabb és békésebb az élete.
[/caption]

– Gryllus Danival már régóta egyezkedtünk a verseimről, s nemrégiben jelezte, hogy Radványi Balázs zenét szerzett a verseimhez. Balázs érzékeny lélekkel fordult ezek felé, és akadt néhány, amely sanzonná formálódott. Eredetileg úgy tudtam, hogy ezeket a Kaláka adja elő, ám egyszer csak szólt Radványi Balázs, hogy én fogom felénekelni mindegyik dalt. Nem tudom, honnan tudta, hogy lesz annyi hangom, hogy ebbe belevágjak, de ha már így alakult, hát eljátszottam, hogy nekem ez megy. Aztán egyszer csak befejeztük a dalok felvételeit, és amikor visszahallgattuk, nem voltunk nyugtalanok.

– Nem fél a kritikáktól? Hiszen ez a lemez jó hallású emberek kezébe is kerülhet, hogy a gyerekekről és szüleikről már ne is beszéljünk...

Nagy Bandó András

Született: 1947. november 12-én

Pályája: Humorfesztivál-győzelem (1982), Mikroszkóp Színpad (1982–83), 1983 óta szabadúszó. Eddig 24 könyve jelent meg.

Elismerései: Karinthy-gyűrű (1988), Arany Szalmaszál (1996),

A Hajléktalan Emberért Díj (2006) – Ezen már túl vagyunk. Nyerges András, aki a felvételeket készítette, minden egyes hamis hangnál leállított, és megismételtette velem a dalt. Ilyen is volt, mért ne lett volna? De a végeredményért ő is és Balázs is kezeskedik. Én meg egyvégtében csodálkozom, hogy jé, sikerült! Az igazi döntést persze a közönség mondja majd ki november elején, amikor az album várhatóan megjelenik.

– A Madarak tolláról négy éve jelent meg, azóta hét gyermekkönyve látott napvilágot. Lehet még fokozni ezt a tempót?
– Ezen még nem gondolkodtam. Egyszerűen megírom az ötleteimet, és könyv lesz belőlük. Most például már majdnem kész A mi vakondunk című mesekönyvem, a Ringató című, altatóverseket tartalmazó kötetem szintén megjelenés előtt áll, és már csak az illusztrációk hiányoznak a madarak verses vallomásait tartalmazó könyvemből is, amelynek címe: Ami a bögyünkben van. Ja, és írom a Kalandárium 2008 című naplókönyvemet is.

–Humoristaként végleg visszavonult?
– Ha fellépésre hívnak, szívesen megyek, de inkább csak szórakoztatok.
A humornak ugyanis összehozni kell az embereket, nem szétválasztani.
A versek és egyéb írásaim mellett nem tudok naprakész lenni. A tehetséges fiatalok már átvették a stafétabotot, mostantól verjék ők az asztalt. Szilveszterre írok egy számot, ezt azért nem hagyom ki, de már inkább író-olvasó találkozókra járok. Ezek is előadások, csak másfélék. Többen mondják is, hogy hiányzik az a fajta morgolódó stílus, amit képviseltem, de az igazság az, hogy a mostani életem sokkal boldogabb és békésebb így.

Pályája: Humorfesztivál-győzelem (1982), Mikroszkóp Színpad (1982–83), 1983 óta szabadúszó. Eddig 24 könyve jelent meg.

Elismerései: Karinthy-gyűrű (1988), Arany Szalmaszál (1996),

A Hajléktalan Emberért Díj (2006) Saját megzenésített verseit énekli Nagy Bandó András, aki egyre inkább az írás felé fordul. Állítja: amióta nem kell „ugrania” minden hírre, sokkal boldogabb és békésebb az élete. Saját megzenésített verseit énekli Nagy Bandó András, aki egyre inkább az írás felé fordul. Állítja: amióta nem kell „ugrania” minden hírre, sokkal boldogabb és békésebb az élete. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!