Hírek

2008.10.01. 15:01

Nem sértett államtitkot a HVG újságírója

Jogerősen felmentette az államtitoksértés vádja alól Rádi Antóniát, a HVG újságíróját a Fővárosi Ítélőtábla szerdán.

BAMA

Az ítélőtábla szerdán helybenhagyta a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét.
A Fővárosi Bíróság 2007. december 19-én hozott ítéletet az ügyben, és bűncselekmény hiányában felmentette a HVG újságíróját.

Az eljárás a székesfehérvári maffiaügy néven elhíresült esetről szóló, a HVG 2003. május 17-i számában megjelent írás miatt indult öt éve. Varga Zoltán bíró az elsőfokú ítélet indokolásában elmondta, a kifogásolt cikk megjelenésekor a vádban szereplő adatok nem voltak államtitkok. A két vizsgált eset egyikében az adatokat nem is minősítették át, míg a másikban már korábban megszűnt ez a minősítés.

A védelem az eljárás során hangsúlyozta, hogy a szerző nem a vádirathoz jutott hozzá, s a bíróság nem is talált ebből szó szerint átemelt részeket a cikkben, amely „inkább rövid összefoglalója” volt a dokumentumnak
– emelte ki akkor Varga Zoltán.

Az indokolás szerint így nem nyert bizonyítást, hogy a vádiratból emelt át részeket a szerző, márpedig a titkosság „nem borít védőernyőt” a vádiratban szereplő valamennyi adatra; azoknál minden egyes esetben vizsgálni kell, államtitoknak minősülnek-e.

Az ügyész az elsőfokú ítélethirdetés után bejelentette: fellebbeznek a bűnösség megállapítását kérve. A 2001-ben indult eljárás során két ügyészségi nyomozót és magas beosztású, Fejér megyei rendőri vezetőket vádoltak meg súlyos hivatali bűncselekményekkel. 2006-ban azonban jogerősen felmentették a 23 vádlott többségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!