Hírek

2008.10.07. 17:36

Nem tetszik a kicsiknek a kisebb parlament

Kétszáz főben korlátozná a parlamenti képviselők létszámát a Fidesz és a KDNP alkotmánymódosító javaslata.

A. V.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Az MDF és az SZDSZ nem támogatja ezt az elképzelést, az MSZP is csak akkor, ha a választási rendszert is módosítanák.
[/caption]Az MDF és az SZDSZ nem támogatja ezt az elképzelést, az MSZP is csak akkor, ha a választási rendszert is módosítanák. A fideszes Répássy Róbert szerint az alkotmánymódosítást követő egy éven belül meg kellene alkotni a szükséges választójogi törvényeket  is. „A jelenlegi 386 fős parlamenti létszám rontja a munka hatékonyságát, költséges és más országokhoz képest is magas – mondta Répássy.

Az MSZP úgy reagált: csak akkor támogatják a kisebb parlamenti létszámra vonatkozó alkotmánymódosítást, ha a pártok az ahhoz kapcsolódó választási rendszerben is megállapodnak. A szocialisták azzal érvelnek, hogy a 250-300 fős parlament sokkal reálisabb lenne, e mellett javasolják a vegyes választási rendszer és az egyéni választókerületek megtartását.

Az SZDSZ és az MDF viszont más-más okok miatt, de nem támogatja a javaslatot. A liberálisok azt mondják, nagyon nehéz eljutni az alkotmány módosításáig, mert úgysem tudnak megállapodni a pártok. A demokrata fórum úgy véli, kidolgozatlan a Fidesz javaslata, a kisebb parlament megvalósításához egyfordulós választási rendszerre van szükség. A.V.

A tudásba fektetne be Gyurcsány

„Egyetlen terület van, amelyre a GDP-növekedésnél többet kell fordítani, ez az oktatás, a képzés, kutatás-fejlesztés” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a parlamentben. „A tudásba való befektetés Magyarország jövője” – mondta. "Nincs az az adócsökkentés, amiért engedném lebeszélni magunkat arról, hogy ide több jusson, mert adócsökkentésből nem lesz több képzett magyar polgár” – szögezte le a kormányfő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!