Hírek

2008.10.07. 14:53

Nyilvántartást kell vezetnie a fémkereskedőknek

Fémkereskedelmet csak az folytathat, aki teljes nyilvántartást vezet a vevőkről, eladókról és a termékekről is, tartalmazza a fémkereskedelem szigorításáról szóló, most elkészült törvénytervezet.

mti

Elkészült a fémkereskedelem szigorításáról szóló törvénytervezet szövege, a tervezet széles körű dokumentációs kötelezettséget ír elő a fémkereskedők számára - mondta Kondorosi Ferenc kormánybiztos a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

Elkészült a színesfémlopások visszaszorítását célzó törvénytervezet szövege, és ha kedden befejeződnek az egyeztetések róla, akkor még ezen a héten, ha nem, akkor a jövő héten kerül a kormány elé, jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón Kondorosi Ferenc az Új rend és szabadság programjának kormánybiztosa.

Mint elmondta, nehéz egzaktan meghatározni, mi a színesfém, ezért inkább fémkereskedelemről beszélnek, amely jóval szélesebb termékkörre terjed ki.

A tervezet szerint a fémkereskedelem engedélyköteles lesz. A törvény széles körű dokumentációs kötelezettséget írna elő, a fémárukat például csak megfelelő, szigorú számadású nyomtatványokkal lehetne szállítani. Teljes körű nyilvántartást kellene vezetni a vevőkről, eladókról és termékekről is. A szabályozás filozófiája olyan lesz, mintha jövedéki termékről lenne szó - mondta.

Az engedélyezés, ellenőrzés hatáskörét a vám- és pénzügyőrség kapná a tervezet szerint. Számos feltételt vizsgálnának, a törvény például 25 millió forintos biztosíték adását írná elő. Szigorítanák a kiszabható büntetéseket is.

A cél az, hogy a jogszabályokat betartó, tisztességes fémkereskedő békésen tudja végezni tevékenységét, az illegális pedig fennakadjon az ellenőrzés rostáján - mondta. Az Új rend kormánybiztosa egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nem színesfémlopás okozta a hétfői balesetet Monorierdőnél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!