Hírek

2008.10.08. 11:55

Odaítélték a kémiai Nobel-díjat

Két amerikai tudósnak, Roger Tsiennek és Martin Chalfie-nak, valamint egy japán kutatónak, Simomura Oszamunak ítélték oda szerdán a kémiai Nobel-díjat a fehérjék kutatásában végzett munkásságukért

mti

Két amerikai tudósnak, Roger Tsiennek és Martin Chalfie-nak, valamint egy japán kutatónak, Simomura Oszamunak ítélték oda szerdán a kémiai Nobel-díjat a fehérjék kutatásában végzett munkásságukért, a zöld fluoreszkáló fehérje (GFP) felfedezéséért - jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

A zöld fluoreszkáló fehérjét (GFP) először egy medúza fajtában fedezték fel, ahol miután kék fénnyel világították meg zöld fényt adott vissza. A GFP-nek különleges hordó alakja van, amely megóvja a fehérje közepén található kromofort, így annak a fluorenciája nem gyengül a környezeti hatások következtében.

A GFP-nek komoly jelentősége van a molekuláris biológiai kutatásokban, hiszen könnyen alkalmazható, mint jelzőrendszer bizonyos, a sejtekben lejátszódó folyamatok megértésében. Az élő sejtekben szinte minimális károsodás nélkül követhető a zölden fluoreszkáló GFP, miközben a sejt különböző orgánumaiban található. Ehhez az eljáráshoz kifejlesztettek egy különleges mikroszkópot is, aminek segítségével könnyedén követhető a világító fehérje útja a sejtben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!