Hírek

2008.10.12. 12:39

Ötletek múzeumból

Az Iparművészeti Múzeumban állítják ki a magyar dizájn kiemelkedő alkotóinak Magyar Formatervezési Díjjal elismert munkáit. Idén nem csak a mostani nyertesek tárgyait, hanem az elmúlt öt év kiemelkedő alkotásait is láthatjuk.

Hegedűs V. Rita

Toll, táska, kotyogó, papírhinta, utcabútorok. Néha elég volt egy apró kis ötlet, máskor az ívek és a hajlatok tökéletes harmóniája kellett ahhoz, hogy a szakma a legjobbak közé válogassa ezeket a tárgyakat.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A Csipet Fűszercsomagolás a 26 éves Sümegi Éva munkája.
FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption]Megszabadulhatunk például a ronda olajoshordótól, mégis meleg vízzel zuhanyozhatunk a kertben – erre jó például a napkollektoros kerti tusoló. Praktikus és esztétikus a diákmunka-kategóriában díjat nyert Csipet Fűszercsomagolás is, ami a huszonhat éves Sümegi Éva munkája. „Csomagolásszakosként végeztem, és ez volt a diplomamunkám az egyetemen – mesélte nekünk a fiatal tervező. – Kezdő háziasszonyként találkoztam azzal a problémával, hogy a fűszerek csomagolását nem lehet rendesen visszazárni. Ha pedig ki szeretném őket rakni a konyhába, akkor az csak úgy lehetséges, ha áttöltöm őket egy tartóedénybe.” Sümegi Éva egy olyan termékcsaládot tervezett, hogy a fűszereket eredeti csomagolásukban is ki lehessen rakni a polcra. Ráadásul a mágnessel ellátott tasakok könnyedén megtapadnak akár a hűtő ajtaján is. „A teázás és a kávézás eszközkészlete már remekül illeszkedik a modern, úgynevezett high-tech konyhák berendezéseihez. Most már a fűszerek is a konyha díszei lehetnek.”

A kollekció három kiszerelésben – dobozos, kanalas és előre kimért formában – szolgálja a háziasszonyokat. És hogy mikor? „Felkérésre tervezünk. Ha megkeres egy fűszergyártó cég, vagy találkozom egy olyan megrendeléssel, amelynél ezt a megoldást hasznosítani lehet, akkor a boltokba kerülhet a termék” – tette hozzá Sümegi Éva.

Gőczey Andrást nem kereste meg senki, találmányát, a Magyar Formatervezési Díjjal jutalmazott, lábbal hajtható Gauskereket mégis legalább hatvan illegális gyártónál lehet kapni. „Az első kereket 25 évvel ezelőtt készítettem, egy mérnök barátommal 5-6 éve komolyabban is foglalkozunk a találmánnyal – mondta Gőczey András, aki civilben építészként dolgozik. – Az első kiállításon bemutattuk az újdonságot, a következőn már ketten-hárman utánozták, a harmadikon már hatvanan. Figyelmeztettek, hogy ez fog történni, és sajnos igazuk lett.” Az a gyártó, akivel eddig tartották a kapcsolatot, tönkrement, hiszen az olcsó, de illegális kínai termékekkel nem tudták felvenni a versenyt. „Nemrégiben vettük fel a kapcsolatot egy új gyártóval, aki ígéretet tett arra, hogy beperli az illegális gyártókat. Tulajdonképpen büszkének kéne lennem, hiszen olyan jó a termék, hogy gyártják. Igaz, törvénytelenül.”

Három az egyben: megakiállítás nyílt a VAM Design Centerben

A budapesti VAM Design Centerben november 2-ig látható Magyarország eddigi legnagyobb dizájnkiállítása, amelynek egyik részét az I.DoT, azaz az Italian Design Tour-válogatás adja. Megnézhetjük az olasz tárgykultúra kiemelkedő darabjait, amelyeket a világ legnevesebb dizájnintézményeinek szakemberei válogattak össze. A kiállítás New York, London, Las Vegas és Bombay után látogatott el Budapestre. Eddig a világon több mint félmillióan voltak kíváncsiak az 1300 négyzetmétert megtöltő tárlatra.

A másik rész a Design Match 2008, ezen négy ország – Ausztria, Csehország, Szlovákia és Magyarország – legtehetségesebb fiatal dizájnerei mutatkoznak be. A kiállításon 120 kiállító – köztük 28 magyar művész – terméke látható. A harmadik részt a 100 év, 10 stílus nevű gyűjtemény alkotja, amelyben a világ legnagyobb tervezőinek – mint például Strack, Breuer Marcel, Ron Arad, Aldo Rossi – az alkotásai láthatók 500 négyzetméteren.

A másik rész a Design Match 2008, ezen négy ország – Ausztria, Csehország, Szlovákia és Magyarország – legtehetségesebb fiatal dizájnerei mutatkoznak be. A kiállításon 120 kiállító – köztük 28 magyar művész – terméke látható. A harmadik részt a 100 év, 10 stílus nevű gyűjtemény alkotja, amelyben a világ legnagyobb tervezőinek – mint például Strack, Breuer Marcel, Ron Arad, Aldo Rossi – az alkotásai láthatók 500 négyzetméteren. A Csipet Fűszercsomagolás a huszonhat éves Sümegi Éva munkája. FOTÓ: DARNAY KATALIN Csipet Fűszertartó -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!