Hírek

2008.10.08. 14:33

Pert vesztett a Miniszterelnöki Hivatal

Közérdekű adatoknak minősülnek, ezért ki kell adnia a Miniszterelnöki Hivatalnak a kormányülésekről készült összefoglalókat és azok mellékleteit.

BAMA

A Fővárosi Bíróság október 7-i elsőfokú, nem jogerős ítéletében kimondta, hogy a kormányülések összefoglalói és azok mellékletei közérdekű adatok, ezért azok kiadására kötelezte a bíróság a Miniszterelnöki Hivatalt. Az ülésekről készült hangfelvételek azonban továbbra is titkosak maradhatnak.

A Társaság a Szabadságjgokért (TASZ) 2008. februárjában fordult a Miniszterelnöki Hivatalhoz (MEH) közérdekű adatigényléssel, melyben kérte a 2007. évben tartott kormányülések összefoglalóit és azok mellékleteit. A MEH elutasította az igényt arra hivatkozva, hogy az összefoglalók államtitoknak minősülnek, a mellékletek pedig döntés megalapozását szolgáló adatok, ezért automatikus nyilvánosságkorlátozás alá esnek.

A TASZ ezek után keresetet adott be, melyben kérte a bíróságot, hogy kötelezze a Miniszterelnöki Hivatalt az adatok kiadására. A MEH az eljárás során a mellékletek egy jelentős részét önként kiadta a TASZ részére. A Fővárosi Bíróság első fokú ítéletében részben helyt adott a kereseti kérelemnek. A bíróság indoklásában kifejtette, hogy a Kormány működésének megismeréséhez fűződő közérdek áll szemben az állam azon legitim érdekével, hogy bizonyos információkat elzárjon a nyilvánosság elöl. Főszabályként azonban a nyilvánosságnak kell érvényesülnie, és nem fogadható el, hogy a kormány egész adathalmazokat államtitokká minősítsen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!