Hírek

2008.10.13. 15:06

Sűrűn garantál címlapsztorikat

Lengyel Zoltán csatlakozik az MDF-frakcióhoz – ezzel a demokrata fórumnak sikerült biztosítania a képviselőcsoport megmaradásához szükséges létszámot.

Forrás: mti

[caption id="" align="alignright" width="235"] Miután tavaly októberben felfüggesztették az akkor már független Lengyel mentelmi jogát, idén februárban a Központi Nyomozó Főügyészség vádemelést javasolt ellene. Ez meg is történt.
[/caption] A politikus Fidesz–KDNP-s képviselőként szerzett egyéni mandátumot a 2006-os országgyűlési választáson Fejér megye 6-os választókerületében (Sárbogárd), majd tavaly augusztustól független képviselő lett, egy hónappal ezelőtt pedig bejelentette, hogy kisgazda színekben folytatja a parlamenti munkát.

Jelenleg büntetőeljárás alatt áll: a képviselővel szemben hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség, miután mentelmi jogát a legfőbb ügyészi indítványra tavaly október 15-én felfüggesztette az Országgyűlés. Futó Barnabás, a képviselő ügyvédje hétfőn azt mondta az MTI érdeklődésére, hogy a vádemelés megtörtént, az ügy a Budai Központi Kerületi Bíróságra került, de tárgyalási határnapot még nem tűztek ki.

Az ügy előzménye, hogy 2007. július 8-án éjjel Budapesten, az I. kerületben a rendőrök leállítottak egy gépkocsit, amelyet Lengyel Zoltán vezetett. A politikusnál nem voltak iratok, csupán egy országgyűlési képviselőknek szóló parkolási engedélyt mutatott fel. Személyi adatainak közlésétől viszont elzárkózott azzal, hogy ha ezeket közli, akkor le kellene mondania mentelmi jogáról. Az akkor még fideszes képviselő felhívta az élettársát telefonon és kérte, hogy vigye utána az iratait.
A telefonbeszélgetés során az intézkedő rendőrökre – általuk jól hallhatóan – súlyosan sértő jelzőt használt. A váltásparancsnok kérdésére, hogy ezeket a sértő jelzőket rájuk értette-e, Lengyel igennel válaszolt, és tegező hangnemben megismételte a sértéseket.

Ekkor a váltásparancsnok közölte vele, hogy azonosítása miatt előállítják. A politikus megpróbálta elhagyni a helyszínt, ezért a rendőrök testi kényszert alkalmaztak vele szemben. Eközben az egyik rendőr nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A rendőrök végül kihúzták az autójából, és megbilincselve az I. kerületi rendőrkapitányságra vitték.

Ezen incidenst követően olyan meztelen fényképek jelentek meg a sajtóban, amelyek állítólag a képviselőt ábrázolták. Lengyel kilátásba helyezte, hogy a képmásával való visszaélés miatt személyiségi jogi pert indít azok ellen a médiumok ellen, amelyek közzétettek a képsorozatot. Ügyvédje szerint a képeket összemontírozták.

A politikus tavaly augusztus 15-én bejelentette, hogy saját elhatározásából kilép a Fidesz-frakcióból, és függetlenként folytatja munkáját. Döntését azzal magyarázta, hogy nem akarja, hogy az őt ért támadássorozat, a lejárató kampány kárt okozzon a képviselőcsoportnak. Miután tavaly októberben felfüggesztették az akkor már független Lengyel mentelmi jogát, idén februárban a Központi Nyomozó Főügyészség vádemelést javasolt ellene.

A politikus szeptember 12-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Független Kisgazda Nemzeti Egységpártot kívánja képviselni az Országgyűlésben, és erről levélben is tájékoztatta Szili Katalin házelnököt. Legutóbb a múlt héten került a figyelem középpontjába, amikor a Fidesz azt kérte, hogy a költségvetési bizottság helyett a jövőben az ifjúsági bizottságban dolgozzon, és helyét a költségvetési bizottságban egy fideszes képviselő vegye át. Lengyel úgy nyilatkozott, hogy levélben tájékoztatta a házelnököt: továbbra is a költségvetési bizottságban szeretne dolgozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!