Hírek

2008.10.04. 19:15

Tarka Magyar!: kis szombati hippimozgalom

Bár a szervezők százezres tömeget sem tartottak elképzelhetetlennek, mindössze mintegy ötezer ember gyűlt össze a budapesti Erzsébet téren az Összefogás az Erőszak Ellen Mozgalom Tarka Magyar! elnevezésű rendezvényre.

Vég Márton

Szokásos szombati népvándorlásnak aposztrofálta egy vicces kedvében lévő fiatalember a Tarka magyar! felvonulást, amint megpillantotta a demonstrálók becsléseink szerint öt-hatezres menetét a budapesti Andrássy úton. Akár így is lehetett nevezni, de azért a lekicsinylő megnyilatkozásnál többet érdemel a civilek erőszak és kirekesztés mentes Magyarországot akaró akciója.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Szokásos szombati népvándorlásnak aposztrofálta egy vicces kedvében lévő fiatalember a Tarka magyar! felvonulást
[/caption]

Inkább hasonlított valamiféle hippimozgalomhoz, hiszen a tüntetők többsége 18 és 25 év közötti fiatal volt. A hangszóróból John Lennon klasszikus dalai szóltak a békéről és a szeretetről. Ennek megfelelően békében megfértek egymás mellett a rendezvényhez csatlakozó humanisták, zöldek, antifasiszták, melegek és romák. Megjelent Bródy János és Konrád György is, míg a politikusok közül Gulyás József SZDSZ-es képviselő és Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke.

A felvonulás az Erzsébet térről rohamrendőrök gyűrűjében indult a Hősök tere felé, majd a Szépművészeti Múzeum előtt felállított színpadon Bódis Kriszta író, dokumentumfilm-rendező, a Tarka Magyar! szóvivője felolvasta az Alkotmány 70/A paragrafusának első bekezdését, amely a következőt rögzíti: „A Magyar Köztársaság biztosítja a területén tartózkodó minden személy számára az emberi, illetve az állampolgári jogokat, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.”

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A hangszóróból John Lennon klasszikus dalai szóltak a békéről és a szeretetről.
[/caption]

A résztvevőkhöz intézett rövid beszédében elmondta: a magyar politika is felelős az országban tapasztalható kirekesztő és szélsőséges magatartás miatt. Hangsúlyozta: a politikusok feladata, hogy megfelelő törvényi szabályozást alkossanak a demokrácia védelmében. A rendezvény záróakkordjaként a résztevők színes textildarabokat emeltek a fejük fölé, így jelképezve Magyarország sokszínűségét. A civil ruhás testőreivel érkező Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy piros kendőt lóbált a feje fölött, felesége, Dobrev Klára pedig egy barna színű stólát emelt fel.

A rendőrség egyébként már délelőtt megkezdte a kordonok felállítását, így az Erzsébet tér egy részét fémkordonokkal lezárta, illetve az Andrássy útba torkolló kis utcákat is kordonnal zárták le. A lezárt területre csak ellenőrzés után lehetett bejutni. Atrocitás nem történt, igaz, mintegy 30 ellentüntető azért mégis megjelent. Megpróbáltak bejutni a rendezvényre, de árpádsávos zászlóval nem lehetett. Így egy ideig egy kolompot ráztak a „tarka magyar teheneknek, akik kevés tejet adnak”.

Az államfő is a tarkaság mellett

Sólyom László is egyetértett a Tarka Magyar!, pártpolitikától független, civil szervezetek kezdeményezte demonstráció célkitűzéseivel. A köztársasági elnök úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy tartós és megnyugtató megoldást csak a hosszú távra tekintő és hiteles politikai fellépés adhat. Ennek olyannyira kívánatos kialakításában a civil szerveződések akciói komoly segítséget jelentenek. Ez utóbbiakban mutatkozik meg igazán a szólásszabadság, az egyesülési és a gyülekezési jog jelentősége. Már többször leszögeztem, hogy a radikális jobboldal eszméi és tettei elfogadhatatlanok és veszélyesek” – írta az államfő a szervezőknek. A Magyar Antifasiszta Liga ezzel szemben visszavonta támogatását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!