Hírek

2008.10.16. 17:11

Tíz újabb gyanús minta Pekingben

Az olimpián levett vizeletminták újabb elemzése során tíz gyanús eredményt hozott, de még nem lehet tudni, hogy egyértelműen doppingolás történt. Az orvosi jelentés szerint majdnem minden tizedik sportoló megsérült az ötkarikás játékokon.

BAMA

A pekingi olimpia idején levett vizeletminták közül körülbelül tíznek az elemzése gyanús eredményt hozott, ugyanakkor nem lehet egyértelműen kijelenteni velük kapcsolatban, hogy doppingolás történt – nyilatkozta Patrick Schamasch.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) orvosi bizottságának vezetője. „Bizonyos, hogy azok a minták, melyeket gyanúsként juttattak el hozzájuk Pekingből, vagy azok, amelyekkel kapcsolatban nem tudtak döntésre jutni a kinti szakemberek, az újra elemzésre kerülők között lesznek" – hangoztatta Schamasch, rögzítve, hogy ezúttal kizárólag vizeletmintákról van szó. A pekingi játékok idején 4770 doppingellenőrzésre került sor. A NOB egy hete jelezte, hogy a minták egy részét ismételt elemzésnek veti alá.

A NOB  az orvosi jelentésekre alapozva statisztikát adott ki az ötkarikás játékokon történt sérülésekről is. A pekingi olimpián szereplő sportolók közül majdnem minden tizedik megsérült a nyári játékokon. Augusztusban a seregszemlén az 1055 sérülés több mint fele lábsérülés volt és csaknem százan szenvedtek fejsérülést.

A sérüléseknek megközelítőleg háromnegyede versenyen történt, leginkább a combizom és bokacsont, illetve bokaszalag károsodott. A legveszélyesebb sportág az ökölvívás, a labdarúgás, a kézilabda, a gyeplabda, a tekvondó és a súlyemelés volt, ugyanakkor a síkvízi kenusok, a műugrók, a vitorlások és a szinkronúszók nem jeleztek sérülést Pekingben. Ez volt az első ilyen jellegű NOB-kimutatás nyári játékokon, és ilyen lesz majd a 2010-es vancouveri olimpia kapcsán is. A mostani jelentést valamennyi nemzeti olimpiai bizottság megkapja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!