Hírek

2008.10.11. 15:55

Új költségvetés készül

Jövőre két százalék alatti gazdasági növekedéssel számol a kormány – mondta Veres János pénzügyminiszter az MSZP soron kívüli kongresszusa után. Korábban a kormány 3 százalékos GDP-növekedést tervezett 2009-re.

mti

A miniszter közölte: készítenek „egy abszolút pesszimista modellt” is, vagyis megvizsgálják, mi történne, ha a növekedés a két százalékot sem érné el. Elmondta, hogy mindenképpen jobb lesz a 2008-as költségvetési hiány a várt 3,8 százaléknál. Ezt készítik elő a hétvégén is. Pénteken Gyurcsány Ferenc erre az évre 3,4 százalékos költségvetési hiánycélt jelölt meg az eredetileg kitűzött négy százalék helyett. Arra a kérdésre, mit kell tenni, hogy csökkenjen a hiány 2009-ben, a pénzügyminiszter közölte: kiadásokat kell csökkenteni, de annak mértékét még nem tudta megmondani.

Október 20-ra készülhet el az új költségvetési törvényjavaslat, azaz amikorra a költségvetési expozét kell elmondani a parlamentben, addigra kész lesznek azok a számítások, amelyek a módosításokat a benyújtott költségvetéshez képest tartalmazzák – közölte a miniszter. Veres János azt mondta, olyan intézkedésekre van szükség, amelyek stabillá teszi Magyarországon az alacsony hiánnyal való gazdálkodást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!