Hírek

2008.10.29. 08:56

Virágzik a vérkereskedelem Bulgáriában

Virágzik az illegális vérkereskedelem Bulgáriában. Az állami kórházak nem rendelkeznek elegendő tartalékkal, ezért egy liter vér ára a feketepiacon elérheti akár a 200 eurót (52 400 Ft) is.

BAMA

A vér tiltott kereskedelmében orvosok és más kórházi dolgozók is részt vesznek Európa egyik legszegényebb országában. Az állami kórházakban a betegektől évek óta igazolást kérnek arról, hogy hozzátartozóik előzetesen adtak vért. A tervezett műtéteknél a betegnek annyi leadott vért kell igazolnia, amennyi a műtétjéhez szükséges lehe, bár a sürgősségi műtéteknél nincs ilyen követelmény.

A szocializmus idején a diákoknak és a sorkatonáknak évente egyszer kötelezően vért kellett adniuk, cserébe a boltokban ritkán kapható árucikkeket kaptak: kávét, csokoládét, édességeket és üdítőt. A mostani véradóknak ez kevés, és a nehéz megélhetés miatt sokan drágábban bocsátják áruba vérüket.

A kórházak udvaráról sosem hiányoznak a potenciális „véradók”, pontosabban véreladók, akik a szegényebbek közül kerülnek ki: számukra ez fontos jövedelmi forrás.

Szófiában a vér literenként 200 euróba kerül, de az összeget néha akár a felére is le lehet alkudni. Más nagyvárosokban, illetve vidéken olcsóbb a vér, 75 euró körül mozog az ára. Az üzlet lebonyolításához az egészségügyi személyzet közreműködésére is szükség van, aminek szintén megvan a maga szabott ára.

Bulgáriában a minimálbér havi 110 euró. Az állam fizet ugyan a ritkább vércsoportba tartozó vérért, de a 450 milliliterért kínált 40 euró jóval alatta van a feketepiaci árnak. A vérrel való kereskedés Bulgáriában bűnténynek számít, háromtól öt évig terjedő börtönbüntetés jár érte, de ez sem képes megakadályozni a tiltott gyakorlatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!