Hírek

2008.10.08. 15:09

Zuschlag-per: berekedt az ügyész

Nincs! – felelte derűsen mosolyogva Zuschlag János a tárgyalóteremből kifele tartva arra az újólag feltett újságírói kérdésre, hogy van-e már Zuschlag-ügy. Ehhez képest bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás vádjával állították bíróság elé a volt szocialista politikust. Pere szerdán elkezdődött Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Miklós László

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Zuschlag volt az egyik, aki megengedte, hogy megjelenjenek a róla készülő képek és videófelvételek. FOTÓ: MIKLÓS LÁSZLÓ
[/caption]Délre berekedt a 119 oldalas vádat ismertető Német Zsolt ügyész, az őt váltó kolléganő hangja pedig elment. És akkor még csak a 75. oldalnál tartottak. Az ebédszünetben aztán erőt gyűjtöttek és be tudták fejezni az ismertetést. Amit felolvastak, szinte lebénította a teremben helyet foglaló hallgatóságot. Egy pályázatokra szakosodott maffia képe körvonalazódott a vádból. Repkedtek a százezrek és a milliók, amit különböző minisztériumok utaltak Zuschlagéknak. Az ügyészség szerint a módszer pofonegyszerű volt. Fiktív, azaz kitalált vagy éppen a cégbíróságon már bejegyzett, ám valójában nem működő ifjúsági és civil szervezetek, alapítványok nevében pályáztak. Ifjúsági táborokra, romák felzárkóztatására vagy tanulmányok készítésére. Például nem létező madárgyűrűző tábort és „Egészséges életmód a Velencei-tónál” táborokat szerveztek, de volt hagyományőrző tábor, nemzetközi referensképzés és hátrányos helyzetű roma gyermekek tábora is. A legötletesebb a „Kutyatartás hatása a közbiztonságra” című pályázat volt, amire 1,2 milliót kaptak.

A pályázatokat soha nem Zuschlag írta: utasítására a per más vádlottjai tették ezt. Majd az elnyert, vissza nem térítendő támogatásokat hamis számlákkal, hamis tartalmú beszámolókkal igazolták. Sok esetben még egymás aláírását is hamisították. A pénzt felosztották egymás közt, illetve olyan helyre került, amit a nyomozás során nem sikerült kideríteni.

– A vádlottaknak már a pályázatok benyújtásakor sem állt szándékában az elnyert összegeket a meghatározott célokra fordítani – mondta a vádat képviselő Német Zsolt, kecskeméti vezetőügyész-helyettes.

A maffiaperben országos hírűvé vált Fodor Endre bíró kérdésére a tizenhat vádlott közül mindössze ketten engedélyezték, hogy a róluk készült fotók, videófelvételek megjelenjenek. Zuschlag és meglepetésre egy „civil”, azaz nem politikus: a tizenegyedik rendű vádlott Györfi Ludovic (37). A vád szerint ő bújtatta több hónapon keresztül Zuschlag személyi titkárát, akit köröztek a rendőrök. A korábbi közszereplő, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának volt tagja, Katus Ferenc megtiltotta, hogy a felvételeken felismerhető legyen.

A család nem kíváncsi a perre

Zuschlag János felesége és kiskunhalasi családja nem volt ott a büntetőper első napján. Zuschlag ügyvédje, Kovács M. Gábor szerint valószínűleg nem is fognak megjelenni a tárgyalóteremben. A pert jövő kedden folytatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!