Hírek

2008.12.28. 12:18

Albániában megnyitják a titkosszolgálati aktákat

Az albán parlament a hét elején törvényt fogadott el a kommunista titkosszolgálat aktáinak megnyitásáról a közhivatalt betöltők átvilágításához, de az ellenzék és bírák szerint a lépés inkább az ellenfelek félreállítását szolgálja.

BAMA

A törvényt csak Sali Berisha kormányfő Albán Demokrata Pártja és szövetségesei támogatták, figyelmen kívül hagyva többek között az Egyesült Államokból érkező felhívásokat, amelyek a szavazás elhalasztását javasolták szélesebb konzultáció érdekében.

Enver Hodzsa sztálinista diktatúrájának 40 éve alatt 5037 férfit és 450 nőt végeztek ki Albániában, 34135 embert vetettek börtönbe. Ez utóbbiak közül 1000 meghalt és 308 megőrült. A törvény értelmében nem vállalhat közhivatalt, aki sztálinista rendszer alatt erőszakos cselekményekre adott utasítást vagy ilyet követett el, illetve a titkosszolgálat besúgója volt. A jelöltek átvilágításán 2014-ig egy ötfős bizottság dolgozik majd.

Az ellenzéki Albán Szocialista Párt szerint azonban a kommunizmus bukása óta immár második ilyen törvény csak arra alkalmas, hogy lehetővé tegye Berisha számára a korrupciós ügyekben vizsgálódó ügyészek menesztését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!