Hírek

2008.12.28. 17:15

Állandóan bulizik a szomszéd, nem bírok aludni

Olvasónk panaszolja, hogy szomszédja szinte mindennap késő éjszaka is bőgeti a zenét. Óriási a zaj, és az úr szombaton, sőt vasárnap sem tud pihenni. Mit lehet tenni?

Rados Virág

Az embernek joga van időnként partit rendezni, de nem úgy, hogy azzal másokat zavarjon. Meg lehet persze beszélni a szomszédokkal, hogy születésnapi buli, társasági összejövetel lesz, és meg lehet kéri őket, hogy ezt tolerálják. A gesztust általában értékelik: ilyenkor sokan úgy vélekednek, egyszer-egyszer belefér az ereszd-el-a-hajam. De ha mégsem így tesznek, senkinek sincs joga zavarni a lakótársait. Erről (is) szól az együttélés. Nem az erdőben vagyunk, hanem társadalomban.

A társasházaknak egyébként kötelező házirendet alkotniuk, amelyben a kérdést szabályozhatják. Meghatározhatják az időszakot, amikor otthonunkban zajjal járó tevékenységet folytathatunk – legyen az lakásfelújítás vagy házibuli. Esetleg belefoglalhatják a házirenbe: előre jeleznünk kell, ha a többiek ilyesmire számíthatnak.

Kormányrendelet szól arról, hogy a zajongás mikor szabálysértés. Csendháborítást követ el, „aki lakott területen, az ott lévő épületben vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, természeti és védett természeti területen indokolatlanul és a megengedettnél nagyobb zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát megzavarja.”

A hangsúly a fenti esetben az „indolokolatlanul” szón van, azaz a körülményen, amikor zajongani tilos. Ha szomszédunk megszegi a szabályokat, akár a rendőrséghez is fordulhatunk. De a helyi polgármesteri hivatal, a természetvédelmi őr vagy a közterület-felügyelő szintén intézkedhet. A vétkes ellen eljárást indíthatnak, és akár 30 ezer forint helyszíni bírsággal sújthatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!