Hírek

2008.12.12. 18:09

Ártatlanul ült Karcsi anyja

A Szerb Legfelsőbb Bíróság jogerős ítélete szerint is ártatlan Mehmet Karcsi édesanyja és férje a tavalyi drogügyben.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Bogosné Papp Edina: Abban mindig reménykedtünk, hogy kiderül az igazság. Kiderült!
[/caption]Nem volt köze az autójukban a horgosi határátkelőnél talált kábítószerhez Bogos Attilának és feleségének, Mehmet Karcsi édesanyjának a Szerb Legfelsőbb Bíróság megállapítása szerint – írta a pénteken a Délmagyarország. A lapnak Vladislav Ban védőügyvéd elmondta: a Szerb Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta a szabadkai bíróság januári ítéletét, így a szegedi házaspár jogerősen is ártatlan. A szabadkai bíróság a jövő héten adja vissza a magyar házaspárnak a lefoglalt személyautóját, mobiltelefonjaikat és más értékeiket.

A szegedi házaspárt még tavaly november 13-án a horgosi határátkelőhelyen vették őrizetbe:  5,2 gramm amfetamint és 81 ecstasytablettát találtak kocsijukban. Bogos Attilát és feleségét letartóztatták. Az első felmentő ítéletig hetvenkilenc napot töltöttek előzetesben Szabadkán. A Szerb Legfelsőbb Bíróság egyetértett a szabadkai bírósággal abban, hogy a házaspár nem tudta, hogy kábítószer van a kocsijukban. Szakértők és tanúvallomások szerint a drogot az asszony nagyobbik fia tette az autóba, amire a fiút az apja, Mehmet Tüysüz bujtotta föl. A kábítószer piaci értéke nagyjából ötvenezer forint volt, mivel ketten voltak a kocsiban, csempészete szervezett bűnözésnek minősült. Ezt a szerb törvények 5-től 15 évig terjedő börtönnel büntetik.

Isztanbulban a kisfiú

Mehmet Tüysüz és a fia, Mehmet Karcsi 2008 februárjában visszatért Törökországba. Az apa és a fia ezúttal legálisan, a kisfiú édesanyjának a beleegyezésével, érvényes okmányokkal hagyta el az országot. A kisfiú Törökországban, az édesapja családjának lakóhelyén, Isztambulban jár iskolába.

Az édesanya akkor vált ismertté, amikor volt férje, Mehmet Tüysüz közös gyermeküket 2004 júliusában hamis útlevéllel kicsempészte Magyarországról. A most 12 éves Mehmet Karcsit 2007-ben hozta haza egy alapítvány segítségével édesanyja Isztambulból. Később Magyarországra érkezett az apa is, akit őrizetbe vettek, majd elítélték. Felfüggesztett börtönt kapott embercsempészet, közokirat-hamisítás és kiskorú elhelyezésének megváltoztatása miatt.

Aztán tavaly decemberben kezdeményezte a gyámhivatalnál Mehmet Tüysüz, hogy addig, amíg Karcsi édesanyja Szerbiában előzetesben van, ideiglenesen nála helyezzék el a fiát. Tüysüz ügyvédje szerint azért nem a nagyszülőktől vették át a gyereket, mert a kisfiú nyakán karmolásokat láttak, amelyeket, Karcsi elmondása szerint, a nagymama okozott. Az apa nem akarta visszaengedni fiát ilyen környezetbe. A család szerint viszont az apa csak a schengeni határnyitásra várt, hogy újra külföldre vigye a gyereket. 

A kislány már nem tud magyarul

Szeptemberben cikkeztek arról a lapok, hogy három éve küzd kislányáért a harminchárom éves Csilla. Gyermekének szíriai édesapja elrabolta és magánál tartja a hat éves gyereket. Az asszonynak nem küldött fotót a kicsiről, és telefonon sem beszélhettek. A kislány még nem volt három éves, amikor szüleivel Damaszkuszba utazott – a férj, Al Habaj Basel állítása szerint csak két hétre –, hogy megmutassák a rokonoknak. Egy hét után azonban Basel és testvére elvitték a kislányt „autókázni” – anyja ekkor látta utoljára. A bíróság hiába ítélte a gyermek felügyeleti jogát Csillának: a kislány álnéven él, a Korán szerint nevelkedik, és már elfelejtett magyarul.

Europress-összeállítás Isztanbulban a kisfiú Mehmet Tüysüz és a fia, Mehmet Karcsi 2008 februárjában visszatért Törökországba. Az apa és a fia ezúttal legálisan, a kisfiú édesanyjának a beleegyezésével, érvényes okmányokkal hagyta el az országot. A kisfiú Törökországban, az édesapja családjának lakóhelyén, Isztambulban jár iskolába. A kislány már nem tud magyarul Szeptemberben cikkeztek arról a lapok, hogy három éve küzd kislányáért a harminchárom éves Csilla. Gyermekének szíriai édesapja elrabolta és magánál tartja a hat éves gyereket. Az asszonynak nem küldött fotót a kicsiről, és telefonon sem beszélhettek. A kislány még nem volt három éves, amikor szüleivel Damaszkuszba utazott – a férj, Al Habaj Basel állítása szerint csak két hétre –, hogy megmutassák a rokonoknak. Egy hét után azonban Basel és testvére elvitték a kislányt „autókázni” – anyja ekkor látta utoljára. A bíróság hiába ítélte a gyermek felügyeleti jogát Csillának: a kislány álnéven él, a Korán szerint nevelkedik, és már elfelejtett magyarul. Bogosné Papp Edina: Abban mindig reménykedtünk, hogy kiderül az igazság. Kiderült! Mehmet -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!