Hírek

2008.12.31. 06:43

Félek, hogy megsüketülök egy utcai petárdarobbanástól

Olvasónk tart tőle, hogy idén ugyanaz történik, mint tavaly szilveszterkor. Félt kimenni az utcára a petárdázók miatt, így elkésett a mulatságból. Úgy tudja, tilos robbantgatni.

R. V.

A hölgy jól tudja: a petárdákra idén a zéró tolerancia érvényes. Volt ugyan olyan év, amikor egy bizonyos időintervallumban lehetett robbantgatni, de a petárdázók ekkor sem ismeretek mértéket. Ugyanakkor sajnos valóban lehet rá számítani, hogy rengetegen petárdáznak és rakétáznak majd. Pedig a rendőrség komoly pénzbírsággal büntetheti azokat, akik a tiltott pirotechnikai eszközöket behozzák, árusítják vagy használják.

Már a petárda miatti robbanás is okozhat ijedtséget, sokkot vagy súlyos balesetet. Előfordult, hogy egy asszony örökre megsüketült amiatt, hogy a lába elé petárdát dobtak. A szerkezet felrobbant, a hölgy dobhártyája beszakadt. A halláskárosodás mellett magukat a petárdázókat is komoly kézsérülés fenyegeti. Égési sebeket szerezhetnek, de a robbanószerkezet le is szakíthatja ujjaikat. A háziállatok végletesen megrémülnek az ilyen zajoktól. Ezért kóborol el szilveszterkor annyi kutya. Amikor tehát a robaj elkezdődik, menjünk ki hozzájuk, vagy vigyük be őket a lakásba.

A petárda tüzet is okozhat. Némelyek csapatostul mennek végig egy-egy környéken, és dobálják a petárdákat a kertekbe, az erkélyekre. A balkonon pedig, ahol gyakran papírdobozok sorakoznak, máris kész az erkélytűz. Ugyanezt művelhetik a rakéták, amelyek ha elszabadulnak röppályájukról, szintén súlyos égési sérüléseket okozhatnak. Akadnak azonban veszélytelen pirotechnikai játékok. Ezektől nem kell félni, nincsenek is betiltva. Segítségükkel ünnepivé tehető a hangulat. De azért alaposan tanulmányozzuk, mielőtt megvásároljuk őket.

R. V. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!