Hírek

2008.12.09. 09:17

Görögország tovább forrong

A kormány lemondását és előrehozott választásokat követelt az ellenzék kedden Görögországban a napok óta tartó zavargások nyomán.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A tüntetők Athénban a város 20 méteres karácsonyfáját is felgyújtották - FOTÓ: AFP
[/caption]„Ez a kormány egyetlen dolgot tehet: benyújtja lemondását, és a nép ítéletére bízza magát” - mondta Jeórjiosz Papandreu. Az ellenzéki Pánhellén Szocialista Mozgalom vezetője szerint a konzervatív kormány már nincs olyan helyzetben, hogy meg tudja védeni az embereket a rendbontóktól.

A görög sajtó szerint az erőszakos tüntetők hétfőn éjjel mindent elpusztítottak, ami útjukba került: a város három renomés bevásárlóutcája mentén és a főtéren számos üzletet felgyújtottak - írja a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap. A tömeg az érkező tűzoltóautókat is megtámadta. Még a város 20 méteres karácsonyfáját is felgyújtották, majd néhányan körbeállták, és az "Ó szép fenyő" dal görög verziójára kezdtek. Az athéni főtér luxusszállodájának vendégeit evakuálni kellett. Még a külügyminisztérium lobbiját is felgyújtották. 

Hétfőn országszerte a legtöbb iskolában szünetet rendeltek el. A kulturális minisztérium a mai napot a gyász napjává nyilvánította. A lelőtt 15 éves fiút, akinek halála kirobbantotta a zavargásokat, magyar idő szerint kedden 14 órakor temetik.

Londonban és Berlinben is tüntettek görög fiatalok. A német fővárosban megszállták a görög konzulátust. Londonban pedig a rendőrök kergették szét a tüntetőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!