Hírek

2008.12.23. 14:53

Haszonélvezője van a lakásomnak – hogy cseréljem el?

Egyik olvasónk tulajdonosa egy lakásnak, amit el akar cserélni. Ám az ingatlanon egy idős és már beszámíthatatlan asszonynak holtig tartó haszonélvezete van.

R. V.

Az ingatlan értékesítésének nincsen akadálya. A tulajdonos elcserélheti, sőt eladhatja a lakást – a haszonélvező hozzájárulása nélkül is. Ezt dr. Schneider Péter ügyvéd mondta el. Tudni kell azonban, hogy a holtig tartó haszonélvezeti jog értékalappal bír. Az ilyen ingatlannak kisebb az ára a piacon, de így is akadhat vevője, hiszen sok ember ingatlanba fekteti a pénzét, vagy más okból éri meg neki a birtokbavétel.

A kisebb ár természetes, hiszen a haszonélvező dönt arról, ki használja a lakást, azaz ki lakhat benne. Jelen helyzetben az ingatlant a néni lakja, és ehhez attól függetlenül joga van, hogy beszámítható-e vagy sem. Amennyiben az idős asszony – mondjuk – gondnokság alá kerül, a helyzet ugyanígy marad. A gondnok ebben nem dönthet helyette, nem mondhat le nevében a haszonélvezeti jogról.

A felek lehetősége még, hogy közös megegyezéssel megszüntetik a haszonélvezeti jogot. Ám ez a megoldás a jelek szerint csak elvben játszik szerepet, mert, ha megteszik, hol fog lakni a néni? Fontos tudni még: a haszonélvezeti jog gyakorlójának életkorával fordított arányban csökken az ingatlan értéke. Vagyis minél idősebb valaki, annál kevésbé. Ugyanakkor számításba kell venni, hogy a koros, beteg ember elélhet évtizedekig, ugyanúgy, mint ahogy a fiatalt is érheti váratlan baleset.

A lakással kapcsolatos minden teher szintén a tulajdonost terheli. Ha például adósság miatt jelzálogot jegyeznek be az ingatlanra, azt végső esetben ugyanúgy elárverezhetik, mint ha nem volna haszonélvezője. A különbség annyi, hogy ez a jog csökkenti a kikiáltási árat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!