Hírek

2008.12.17. 11:17

Hitellel kínálgatnak, ezért hívogatnak. De honnan tudják a számomat?

Olvasónkat mobiltelefonján ügynökök hívogatják, akik hitelszerződést akarnak kötni vele. Az úr ezt nem egyszer visszautasította, mellesleg ő nem adta meg a számát.

Rados Virág

Ha telefonszámunk titkos, és nincs benne a telefonkönyvben, akkor arról a bankoknak sem lehet tudomásuk. Ilyenkor az adatvédelmi biztoshoz fordulhatunk – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában.

Ezeket az eseteket is kivizsgálja az ombudsman. Személyes adatainkkal, például egy titkosított telefonszámmal visszaélni ugyanis törvénysértés. Az ombudsmannak bejelentett panaszunkban (megtehetjük írott vagy elektronikus levélben) sérelmünkön kívül jelezzük, melyik cégtől hívogatnak bennünket. Az adatvédelmi biztos felveszi a kapcsolatot a vállalkozással és a megfelelő szervekkel.

A fenti eset gyakran előfordul. Bozonyos cégek rendszeresen végeznek közvéleménykutatást. Afelől érdeklődnek, mennyire vagyunk megelégedve a termékükkel. Mi válaszolunk kérdéseikre, amelyek közül általában az egyik az, felhasználhatják-e adatainkat reklámcélokra. Ha erre igennel válaszolunk, telefonszámunk tovább vándorolhat más vállalkozáshoz, amellyel a „kérdezősködő” cég a reklámját csináltatja.

Igen ám, de a reklámcég másoknak is dolgozik – és a szám máris kikötött a biztosítással foglalkozó ügynöknél. Hasonló helyzet, hogy a kérdezőbiztos megkérdezi nevünket, címünket, telefonszámunkat. Mondván, megbízója így tudja őt ellenőrizni. Ha nem bízunk az illetőben, ne áruljuk el neki adatainkat.

A hitelekkel manapság különben is érdemes csínján bánni. Csak akkor vegyük igénybe őket, ha biztosak vagyunk benne, egy esetlegesen megváltozott feltételrendszer mellett is tudjuk fizetni a részleteket, illetve törleszteni a kamatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!