Hírek

2008.12.16. 05:09

Karácsonyi zsebtolvajok garázdálkodnak a tömegben

A zsúfolt plázában vásárolt egy olvasónk, és össze-visssza lökdösték. Csak otthon vette észre, hogy pénztárcájának – az ajándékokra szánt pénz jó részével – nyoma veszett.

R. V.

Kánaán a karácsony a zsebesek számára. Sok ember ilyenkor mindenről elfeledkezve bámészkodik, ami kedvez a tolvajoknak. Hamar megszabadítják áldozatukat pénztárcájától. A rendőrök szerint csak attól nem lopnak, akitől nem akarnak. Mégis figyeljünk értékeinkre! – a könnyű prédára hamarabb lecsapnak.

A zsúfolt nagyvárosban karácsony előtt különösen óvatosnak kell lennünk. A zsebeseknek „slágertéma” a kabát külső, valamint a hátizsák hátsó zsebe. Ezt a Budapesti Rendőr-főkapitányság lopási alosztályán mondták el. Örökzöld viszont a női táska. Pénztárcánkat ne ide, hanem belső zsebbe tegyük! Mobiltelefonunkat se kabátunk külső zsebében hordjuk, onnan a legkönnyebb elemelni! De a táskák telefontárolásra kialakított, könnyen hozzáférhető tokjába se bújtassuk a kütyüt: innen mindenféle „szaktudás” nélkül ki lehet venni.

A zsebeseknek ideális helyszín és időpont a zsúfolt BKV-jármű közvetlenül munkaidő után. Ahogy mondják, alkalom szüli a tolvajt. Ne teremtsük meg ezt az alkalmat! Bevásárlóhelyeken, nagy tömegben meg-meglökhetnek bennünket, ez a néhány pillanat, amikor egyensúlyunkat vesztve kiszolgáltatottak vagyunk, a tolvajnak éppen elég. Ne toljuk táskánkat a hátunkra! A járműveken a fel- és leszállásnál (főként az előbbinél) legyünk résen! Húzzuk a táskát magunk elé, mobiltelefonunkat szorítsuk a kezünkbe!

Pénzváltás ürügyén szintén sok zsebtolvaj környékezi meg a gyanútlanokat. Ha útbaigazítást kérnek tőlünk, ne kerüljünk az illetővel szoros testi közelségbe! Legyünk óvatosak a bankjegykiadó automatáknál is!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!