Hírek

2008.12.24. 06:00

Kartelleznének a gáztermelő országok

Kartelleznének a gázexportőr országok: a napokban tizenkét gáztermelő állam energetikai minisztere gyűlt össze Moszkvában, hogy egy, az OPEC-hez hasonló gázipari tömörülést hozzon létre az eddig létező Gázexportáló Országok Fóruma (GEOF) laza konzultatív szervezet alapjain. A létrehozandó szervezetnek tagja lenne a többi közt Oroszország mellett Algéria, Indonézia, Irán, Nigéria és Venezuela.

N. M.

Elemzők szerint Moszkva az új szerveződéssel tovább erősítené vezető szerepét, mint a világ második gázexportőre. A szervezet központja ennek megfelelően Szentpétervár lenne, a tárgyalások fontosságát pedig az is mutatja, hogy Vlagyimir Putyin miniszterelnök és Dimitrij Medvegyev elnök díszebédet tartott a megjelent miniszterek számára.

A nyugati országokat azonban nagy nyugtalansággal tölti el a szerveződő szövetség, ugyanis attól tartanak, hogy a szervezet ezentúl kartellszerűen megszabná a gázárakat. Ezt viszont az orosz fővárosban megtartott csúcstalálkozón összegyűlt politikusok tagadták. Mint azt Odein Adzsumogobia nigériai olajügyi miniszter kijelentette, a szerveződés célja csupán a gázpiac felügyelete, illetve közös kutatások szervezése lenne. Határozottan elutasította azt, hogy az árak befolyásolása lenne a céljuk.

Az új szervezet létrejötte után is fennmaradna az úgynevezett „gáztrojka”, amelyet a világ legnagyobb gáztermelő vállalata, az európai gázellátás negyedéért felelős Gazprom hozott létre Iránnal és Katarral együttműködve. Moszkva szerint azonban a trojka nem azért marad fent, hogy diktálja a gáz árát.

Hazánk készül a gázhiányra

Magyarország januártól számol az Oroszországból származó gáz kimaradásával. Kormánykörökben ugyanis arra készülnek, hogy itthon is csökken az Ukrajna felől érkező gáz nyomása. Az energiahivatal ezért nemrég bekérte az érintett gázcégek adatait a gáztározók feltöltöttségéről, a hazai kitermelés lehetőségeiről és a diszpécserszolgálatok naprakészségéről. A hazai szabályok szerint úgynevezett krízisbizottságot kell kialakítani, ha meginog a gázellátás biztonsága. Ez akkortól érvényes, ha az első jelzések megérkeznek az ukrajnai irányú gázellátás rendellenes működéséről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!