Hírek

2008.12.19. 15:38

Kovács: további uniós tagországok kaphatnak pénzügyi segítséget

További uniós tagállamok kaphatnak a magyarországihoz hasonló pénzügyi mentőcsomagot az Európai Uniótól, a Világbanktól és a Nemzetközi Valutaalaptól - mondta Kovács László uniós adóügyi biztos pénteken Budapesten.

BAMA

"A magyarországihoz hasonló csomagra tart igény Lettország - a bizottság már döntött a múlt héten ennek támogatásáról. (...) Szó van ugyanilyen kérésről Románia és Bulgária esetében, illetve a két másik balti ország is bekerülhet ebbe a sorba" - mondta Kovács László. Hozzátette: az Európai Bizottság döntése után valószínűleg a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank sem fog nemet mondani a hitelt  kérő uniós országoknak.

Az ünnepi időszak késleltetheti az ügyintézést, de ha egy ország úgy látja, hogy sürgős segítségre van szüksége, akkor akár karácsony este is benyújthatja igényét. A kérelem elbírálása azonban csak januárban kezdődhet - tette hozzá az uniós biztos újságíróknak nyilatkozva.

Az uniós tagországok egy 25 milliárd eurós megemelt keretből kaphatnak segítséget az Európai Bizottságtól. Ebből a keretből részesült Magyarország is 6,5 milliárd eurós összeggel - mondta Kovács László.

Az uniós biztos hozzátette: közösségi szinten nem gondolkodnak azon, hogy az amerikai példához hasonlóan mentőövet dobjon az EU az autóiparnak, vagy más ágazatnak. Az Európai Bizottság azonban megnevezte az autó- és az építőipart is, mint különös figyelmet érdemlő ágazatokat - mutatott rá.

Szakértők úgy számolnak, hogy 2010-re véget ér a válság, mások ennél optimistábbak, megint mások pesszimistábbak - közölte Kovács László. Az Európai Unióban teljes az egyetértés abban, hogy a válság során összehangolt intézkedésekre van szükség, ahol lehet, közös döntéseket kell hozni. Összhang van egyebek mellett abban, hogy a nemzetközi pénzügyi rendszer szigorúbb szabályozására van szükség, a gazdasági válság kezelésére pedig rövid, de célzott intézkedésekre - mutatott rá.

Egy hónnappal ezelőtt a Világbank uniós ügyekért felelős megbízottja is arról beszélt az MTI-nek, hogy a szervezet újabb uniós tagországokon kész segíteni. Sipos Sándor akkor azt mondta, hogy a viszonylag kis, önálló valutával rendelkező uniós tagállamok vannak veszélyben. A Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és az Európai Unió október végén hagyta jóvá a több mint 25 milliárd dolláros gazdasági mentőövet Magyarországnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!