Hírek

2008.12.05. 13:22

Kövér: tarthatatlan a közbiztonság helyzete

A Fidesz szerint a kiskunlacházi gyilkosság rávilágít a közbiztonság tarthatatlan helyzetére, a kormány azonban nem oldja meg a problémákat, mert nekik az a jó, ha minél rosszabb az országnak – mondta a Fidesz választmányi elnöke.

mti

Kövér László visszautasította, hogy a bűnözés egyre súlyosbodó problémájába erőnek erejével etnikai motívumokat  keverjenek. A Fidesz szerint származására, bőrszínére, szociális helyzetére, pártállására, vallási hovatartozására  tekintet nélkül mindenkinek joga van a védelemhez, ugyanakkor - bőrszínére, származására,  pártállására, szociális vagy felekezeti hovatartozására való tekintet nélkül - senkinek sincsen joga ahhoz, hogy büntetlen maradjon, ha bűncselekményt követ el – mondta Kövér László.

A fideszes politikus jellemzőnek nevezte, hogy a kiskunlacházi szerencsétlen kislány temetésének napján, amikor a kormányból is az  együttérzés, a megrendülés és a közrend helyreállításának szándéka  kellett volna, hogy megszólaljon, az MSZP-s Mesterházy Attila „rettegő romákról” beszélt, akiket a rendőrségnek meg kell védenie. A kiskunlacházi katolikus temetőben hétfőn kísérték utolsó útjára azt a 14 éves kislányt, akit november 23-án hajnalban gyilkoltak meg a település művelődési háza közelében lévő ligetben.

Kövér László leszögezte: Teleki László volt romaügyi államtitkár, szocialista parlamenti képviselő "azon fantáziál", hogy  a romákat ért erőszakos támadásoknak, gyilkosságoknak etnikai  motívuma van. „Az ő képességével érthető, miért nem tudta megmagyarázni, ezt hogyan is gondolja” - jegyezte meg Kövér László. Szerinte ezekkel a nyilatkozatokkal kibújik a szög a zsákból: a Gyurcsány-kormány miatt kialakult válságban a kormánynak és a miniszterelnöknek személyesen az a jó, ha az emberek különböző csoportjai nem a válság okozóiban keresik a felelősöket az életük megnyomorításáért, hanem egymással fordulnak szembe és egymásban keresik és lelik meg a bűnbakot.

„Minél rosszabb az országnak, annál jobb Gyurcsány Ferencnek” - fogalmazott Kövér László. A választmányi elnök kifejtette: régi MSZP-SZDSZ belügyminiszteri gyakorlatként ezért mentegetik a megélhetési bűnözés kategóriájának a legyártásával azokat, akiket nem mentegetni kellene, hanem elfogni, felelősségre vonni és börtönbe zárni,  megvédve a tisztességes magyar állampolgárok életét, biztonságát és  testi épségét. Kövér László kikérte magának, visszautasította, embertelennek és cinikusnak nevezte azt az eljárást, hogy a bűnözés egyre súlyosbodó problémájába erőnek erejével etnikai motívumokat akarnak keverni. Szerinte ez a szándék a magyar társadalom további megosztása irányába vezet. Arra kérdésre, mi a véleménye arról, hogy a nagycsécsi, pécsi romákat ért gyilkosság esetében a rendőrség nyomravezetői díjat tűzött ki, a kiskunlacházi gyilkosság esetében viszont nem, Kövér  László azt mondta, elfogadja azokat a szakértői véleményeket,  amelyek szerint ez azt jelzi: a rendőrségnek vannak potenciális gyanúsítottjai.

A fideszes politikus sajtótájékoztatóját azzal kezdte, hogy ami a kiskunlacházi gyermekgyilkossággal kapcsolatban az elmúlt napokban történt, az Magyarországot átvitte egy „lélektani Rubiconon”, ami a közbiztonságot illeti. Kövér László szerint tarthatatlan állapotok alakultak ki, a rendőrség nem képes teljesíteni legfontosabb feladatát, az emberek védelmét, az állam pedig nemhogy erőt nem tud felmutatni a  bűnözéssel szemben, hanem a nagy bajban tovább gyengíti, demoralizálja a rendőrséget. Mint mondta, úgy tűnik, az MSZP-ben nincs szándék a probléma megoldására, hiszen a szocialista frakció és vele együtt az MDF is leszavazta azt a fideszes költségvetési módosító indítványt, ami 3 milliárd forintot javasolt új rendőrőrsök létrehozására és a meglévők felújítására.

A rendőrség jelenlegi állapotáért a választmányi elnök az állandó anyagi problémákat, a létszámhiányt és az idő előtt nyugdíjba vonult tapasztalt rendőrök hiányát kárhoztatta. Mint mondta, jövőre is 20 milliárdos elvonás sújtja a rendőrséget, ahol összességében háromezerrel kevesebb, csak a fővárosban pedig ezerrel kevesebb rendőr teljesít szolgálatot, mint ami törvény szerint lehetne. Kövér László „agyament, ostoba, nemzetáruló döntésnek” nevezte Lamperth Mónika korábbi belügyminiszter rendelkezését, ami miatt szerinte tavaly január 1. óta 5 ezer rendőr ment el idő előtt nyugdíjba, mert így nagyobb juttatást kapott, mint ha a szolgálati  idő végén tette volna ezt. A rendőrség szakmai értelemben is „kivéreztetett állapotban” van - jegyezte meg.

Az ellenzéki képviselő a rendőrség lezüllesztését,  demoralizálását célzó eszköznek nevezte, hogy a rendőrséget az  MSZP-SZDSZ kormány hivatalba lépése óta folyamatosan, Gyurcsány  Ferenc miniszterelnöksége óta pedig „brutálisan, szinte a napi gyakorlat szintjén vonják politikai befolyás alá”. Eközben a rendőrfőkapitány a „bánatát pótcselekvésbe fojtja”, és jogforrásnak képzelve magát kötelezőnek gondolt illemkódexet gyárt  futballszurkolók számára, ahelyett, hogy azon gondolkodna, miként  védje meg a vidéki Magyarországon élőket - tette hozzá. Kövér László szerint ugyanakkor politikai változás nélkül nem oldódnak meg a problémák, és ettől a kormánytól, kormányfőtől, rendőrfőkapitánytól és rendőrségtől sokkal többet nem várhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!