Hírek

2008.12.11. 18:22

Lázár: a kormány beleköpött a Fidesz kinyújtott kezébe

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a magyar építőipar megsegítése érdekében konkrét ügyekben együttműködést ajánlott a kormánynak

V.M.

„Félrevezetőnek tartom az uniós támogatások 40 százalékos előlegének kifizetéséről szóló kormányzati bejelentést, mert a beruházások legnagyobb részét megvalósító önkormányzatoknál csak 25 százalékot és 300 milliós értékhatárig fizetnek ki” – szögezte le Lázár János.

A hódmezővásárhelyi fideszes polgármester azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán bejelentette: az uniós pályázatokon indult vállalkozók, vállalatok a programok támogatására 40 százaléknyi előleget vehetnek fel a szerződéskötést követő 15 nap után. Lázár János emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a magyar építőipar megsegítése érdekében konkrét ügyekben együttműködést ajánlott a kormánynak, és többek között javasolta: az uniós pályázatoknál adható előleg 10 százalékról 40 százalékra emelkedjen. „A Fidesz kinyújtotta a kezét, de a kormány ahelyett, hogy elfogadta volna, beleköpött a kinyújtott kézbe” – fogalmazott.

Szerinte az önkormányzatok esetében is a bruttó bekerülési összeg 40 százaléka lenne az az összeg, ami a beruházó és kivitelező számára is a finanszírozásai könnyebbséget jelent.

„Hiába hangoztatta Orbán Viktor, hogy kész az együttműködésre az építőipar megsegítése érdekében, Lázár János szavai ismét azt bizonyították, hogy a Fidesz saját népszerűségét tartja a legfontosabbnak” – állt a kormányszóvivő reakciójában. Budai Bernadett szerint a Fidesz most éppen azt a vállalkozások megsegítését célzó intézkedést utasítja el, amelyet egy nappal ezelőtt még maga is szorgalmazott.

„Az év végéig még száz uniós támogatású nagyberuházást hirdet meg a kormány, ezekre a jövő év első negyedében jelennek meg a közbeszerzési kiírások” – mondta Szaló Péter. A Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára elképzelhetőnek tartotta, hogy már ma megkezdjék az egyeztetést – a Fidesz és az MSZP szakpolitikusainak részvételével – a szakma és az ellenzéki párt javaslatairól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!