Hírek

2008.12.10. 14:12

Letartóztatták Illinois kormányzóját

Chicagóban letartóztatták, majd szabadon engedték Illinois szövetségi állam kormányzóját. Rod Blagojevichet korrupcióval vádolják: állítólag pénzt kért azért a szenátori posztért, amiről Barack Obama mondott le, miután elnökké választották.

BAMA

Letartóztatták Rod Blagojevichet, Illinois állam kormányzóját, mert pénz ellenében akart kinevezni valakit Barack Obama, megválasztott elnök szenátori helyére. Sőt, árverésre bocsátotta a posztot, és a legtöbbet ígérő jelentkezőnek akarta értékesíteni. Patrick Fitzgerald államügyész, chicagói sajtókonferenciáján, az illinois-i polgárok szomorú napjának nevezte a keddit.

Az 51 éves, demokrata párti kormányzót kedden hajnalban vették őrizetbe. AZ FBI 76 oldalas jelentése szerint a bírósági felhatalmazás alapján végzett telefonlehallgatások bizonyítják a kormányzó bűnösségét. Blagojevich számláján nem csupán Obama szenátori székének árverésre bocsátása szerepel, hanem egy sor más korrupciós ügy is.

Például az, hogy jelentős fizetésért alkudozott magának egy non-profit szervezetnél, vagy hogy a feleségét akarta bejuttatni egy vállalati igazgatótanácsba, évi 150 ezer dolláros javadalmazásért. A lehallgatott telefonbeszélgetések egyikében jól hallatszik is, amint azt mondja: "pénzt akarok csinálni".

Ugyancsak rögzítették azt a beszélgetését, amelyben azt fejtegeti, hogy amennyiben nem kap megfelelő summát Obama szenátori megbízatásának odaítéléséért, akkor önmagát jelöli a posztra. Ilyen esetben a megürült megbízatást nem választás útján töltik be, hanem az állam kormányzója nevez ki valakit a következő választásig hátralévő időre. „Egy szenátusi szék pedig minden pénzt megér” - mondta a korrupt kormányzó az egyik munkatársának.

Letartóztatták egyébként a kormányzó kabinetfőnökét is. Az államügyész arról nem szólt, hogy Barack Obama vajon tudott-e a korrupciós ügyekről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!