Hírek

2008.12.22. 08:20

Lomnici Zoltán: zsidók és keresztények egyaránt Isten gyermekei

Mindnyájan Isten gyermekei vagyunk, zsidók és kerestények egyaránt – mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke Budapesten vasárnap, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) és a Chabad Lubavics Alapítvány közös hanuka napi rendezvényén.

mti

Sokan vannak, akik falakat akarnak felhúzni az emberek közé, de ez ellen tenni kell - hangsúlyozta. A rendezvényen felolvasták Gyurcsány Ferenc miniszterelnök  levelét, amelyben az áll: Magyarország demokratikus jogállam, és a  kormányfő büszke arra, hogy a magyarországi zsidóság szabadon gyakorolhatja vallását. A miniszterelnök levelében kiemelte: a különbözőség és a sokszínűség értéket képvisel. Az írásban Gyurcsány  Ferenc hangsúlyozta, hogy hisz az összetartozás erejében.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija kitért arra, hogy több mint kétezer éve ünnepli a zsidóság a hanukát, a szabadság és a fény  ünnepét. Ekkor arra emlékeznek, hogy a Makkabeusok zsidó serege  legyőzte a szír-görög elnyomókat, és visszafoglalta a jeruzsálemi Szentélyt. Ekkor csoda történt, ugyanis az egy napra elegendő olaj  nyolc napon keresztül égett. A csoda az égből jött, de ahhoz, hogy ez megtörténjék, az embereknek is tenniük kellett valamit - tette hozzá. A vezető rabbi említést tett arról, hogy beindítottak egy  kampányt, amelynek címe: Jót tenni jól, amelynek célja a világban  megjelent szellemi sötétség legyőzése.

Lomnici Zoltán és Oberlander Báruch rabbi fellobbantotta a hanuka első napjának lángját egy zsidó vallási ének kíséretében. A beszédek végén elhangzott, hogy az EMIH december 25-én zsinagógájában ifjúsági rendezvényt tart, 27-én pedig a műjégpályán megrendezik a hanukorcsolyát. Az ünnepség végén a hívek, nők és férfiak két külön kört alkotva táncoltak. A nyolcnapos hanuka az egyik legnagyobb zsidó ünnep, amelyen a hívők a jeruzsálemi Templomnak a szír-görög dúlás utáni, az i.e. 165. évben történt újbóli felszentelésére emlékeznek. A hanuka  örömünnep, a szabadság - a vallási és a fizikai szabadság -, valamint a fény ünnepe. Az ünnep a zsidó naptár szerint kiszlév hó 25-től tévét hó 2-ig tart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!