Hírek

2008.12.11. 10:25

Már rendőrőrsöket támadnak Görögországban

Diákok megtámadtak legalább öt rendőrőrsöt csütörtökön a görög fővárosban, Athénban, majd összecsaptak a rendőrökkel az egyetem mezőgazdasági kara, valamint a városi börtön épületénél is.

BAMA

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Csata az athéni műegyetemnél - FOTÓ: AFP
[/caption]Görögországban egyetemeket és középiskolákat szálltak meg a napok óta tüntető fiatalok, miközben csoportjaik továbbra is folyamatosan összecsapnak a rendőrökkel.

A főváros központjában, a műszaki egyetemnél, mintegy negyven fiatal kőzáport zúdított a rendőrökre, akik könnygázgránátokkal válaszoltak. A hatóságok előállítottak három kődobálót. Szalonikiben tucatnyi diák barikádozta el magát az egyetem területén. Számos tanár számolt be a sajtóban arról, hogy irodáját és irattárát kifosztották. A görög törvények értelmében a rendőrség nem avatkozhat be az egyetemek területén. A belügyminisztérium értesülése szerint a diákok csütörtök estére újabb megmozdulást terveznek Athénba.

A görögországi tömegtüntetésekkel szimpatizáló megmozdulásokat tartottak Dániában, Franciaországban, Spanyolországban, és Olaszországban is.

Görögország bordeaux-i konzulátusa előtt felgyújtottak két autót csütörtökre virradó éjszaka - közölte a helyi rendőrség és a tűzoltóság. Az elkövetők a képviselet környékén a görögországi zavargásokhoz kötődő feliratokat mázoltak az épületekre.

Koppenhágában közel 150 tüntető üvegekkel dobálta a rendőröket szerdán este egy belvárosi demonstráción, amelyet a múlt hét végén lelőtt görög diák halála miatt tartottak. A hatóságok rövid időre őrizetbe vettek 63 embert, de csütörtökön valamennyiüket elengedték - mondta a dán rendőrség szóvivője.

Spanyolországban is összetűztek a demonstrálók a rendőrökkel, az Athénban lelőtt görög diák halála miatt kirobbant tüntetésen.
A rendőrség tizenegy tüntetőt vett őrizetbe Madridban és Barcelonában. Az összecsapásokban több rendőr megsebesült.

Kisebb csoportok Olaszországban is rendeztek hasonló tiltakozó megmozdulásokat. Rómában is. Bolognában öt rendőr és egy katona sérült meg.

A görög diákot a hét végén érte halálos lövés egy athéni megmozduláson, ami tüntetések, és zavargások hullámát indította el a balkáni országban. Azóta egy független vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a lövés nem volt szándékos, a lövedék a talajról pattant vissza.

Csata az athéni műegyetemnél - FOTÓ: AFP Görögország -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!