Hírek

2008.12.19. 15:52

Meghalt Jane Goodall legöregebb csimpánza

Kimúlt Afrika legöregebb ismert csimpánza. Gregoire mintegy 66 évesen szenderedett örök álomra Jane Goodall magatartáskutató kongói majommenhelyén

BAMA

Kimúlt Afrika legöregebb ismert csimpánza. Gregoire mintegy 66 évesen szenderedett örök álomra Jane Goodall magatartáskutató kongói majommenhelyén - közölte a tudós alapítványa pénteken Amszterdamban. Gregoire az utóbbi években az afrikai állatvédelem jelképes alakjává vált.

A csimpánzok fogságban általában tovább élnek, mint a természetben, de ritkán lépik túl a 60 éves életkort. Gregoire csaknem 40 éven át szenvedett egy brazzaville-i állatkert szük, napfény nélküli, egyszemélyes ketrecében, míg a ma 74 éves Goodall fel nem fedezte őt. A polgárháború idején, 1997-ben az asszony egy, az akkori Zaire-ben (Kongói Demokratikus Köztársaság), Tchimpounga településen kialakított "csimpánzárvaházba" menekítette az emberszabású majmot. Gregoire ott hunyta le örökre a szemét december 17-én - közölte az alapítvány, amely évtizedek óta elkötelezte magát a csimpánzok védelme mellett.

Minthogy a fél szemére vak Gregoire "visszavadítása" nem volt lehetséges, az állatvédők arra kényszerültek, hogy megpróbálják őt a fiatal csimpánzárvákkal együtt tartani a menhelyen. Hím létére a majommatuzsálem gyorsan beletanult új szerepébe, és a csimpánzbébik nevelőinek segítője lett.

Szívesen hallgatott klasszikus zenét tranzisztoros rádióján. Az alapítvány szerint Gregoire közkedveltségnek örvendett, egy szokásától eltekintve: már rendszerint hat órakor felébresztette lakótársait, amikor zörögni kezdett takarmányosedényével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!