Hírek

2008.12.14. 12:03

Országossá teszik a sztrájkot

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete vasárnap 18 órától az egész ország területére kiterjeszti a határozatlan idejű vasutassztrájkot – jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke délelőtt.

Magyar Rádió

[caption id="" align="alignright" width="235"] Ha nem indul a vonat...
[/caption]Eddig csupán Kelet-Magyarországot érintette a munkabeszüntetés, ahol hajnal óta kiszámíthatatlan a vonatközlekedés. Gaskó István, a VDSZSZ elnöke szerint a sztrájk megbénította az országrészt, a MÁV adatai szerint viszont reggel a vonatok fele még Debrecen és Miskolc térségében is járt, ahol a legnagyobb a sztrájk támogatottsága.

A vasúti közlekedés megbénult Kelet-Magyarországon, annyian vettek részt a sztrájkban, ahányan ezt meg tudták oldani – mondta reggel Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke. Az érdekképviseleti vezető aztán délelőtt bejelentette: 18 órától az egész ország területére kiterjesztik a határozatlan idejű vasutassztrájkot. Gaskó István elmondta még: délután konzultációt folytatnak a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet képviselőivel arról, hogyan lehetne összekapcsolni a reptéri és a vasúti akciót, hogy erősíteni tudják a nyomásgyakorlást.

Szegeden megindult a vasúti forgalom délelőtt, a nagyállomás indít és fogad is vonatokat. A VDSZSZ szegedi vezetője hozzátette: a sztrájk folytatódik, ám mostanra lecserélték a fontos pozíciókban dolgozó sztrájkoló kollégákat, a délutáni műszakváltás után azonban várhatóan ismét megáll a forgalom a Csongrádi megyeszékhelyen. Közben a Tisza Volán Közszolgálati divízióigazgatója elmondta: tizenegy órakor két busz indult a fővárosba Szegedről. A délutáni utasforgalom várhatóan újabb plusz járatok indítását teszi szükségessé.

Miért sztrájkolnak?

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete éjfélkor kezdte újra a határozatlan idejű munkabeszüntetést. A sztrájkkal továbbra is azt követelik, hogy a vasutasok kapjanak részt az eladott MÁV Cargo árából, és tiltakoznak a vasárnap életbe lépett új menetrend ellen is. A MÁV elutasítja a követeléseket: mint mondják a MÁV Cargóért kapott pénzt a vasút fejlesztésére, a szolgáltatások minőségének javítására és a kedvezőtlen hitelek törlesztésére fordítják.

Nem fogad és nem is indít szerelvényeket Miskolcon a Tiszai pályaudvar. Nyíregyházán reggel 5 óráig szintén nem volt vonatközlekedés. A debreceni vasútállomásról a vonatok tíz százaléka indult el reggel, miközben több tucat ember várakozott az állomáson. Sokan nem tudtak a sztrájkról. A Keleti pályaudvarról ugyanakkor eddig rendben kifutottak a vonatok a sztrájkoló országrész felé, de azt egyelőre nem tudni, hogy megérkeznek-e a célállomásokra. A szakszervezet szerint a Borsod megyei Ózdról sztrájktörők kocsivizsgálat és fékpróba nélkül akartak elindítani egy vonatot, de ezt az illetékes vasúti vezető megakadályozta.

Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke elmondta: a Dunántúlon zavartalan a vasúti közlekedés, a budapesti főpályaudvarokon dolgoznak a vasutasok, fogadják és indítják a járatokat. A távolsági belföldi forgalomban és az InterCityk közlekedésében járatkimaradásokra kell számítani a sztrájk alatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!