Hírek

2008.12.17. 15:29

Sólyom László: bizalmi válság alakult ki Magyarországon

Magyarországon, sőt az országgal szemben is bizalmi válság alakult ki - nyilatkozza a köztársasági elnök a Heti Válasz csütörtökön megjelenő számában.

BAMA

Sólyom László szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben is biztosítani kell a jogot a bérharc minden alkotmányos eszközéhez, mégsem bátorít senkit a sztrájkra, mert „a jövő érdekében súlyos megszorításokat kell elviselni”.

Az államfő szerint ugyanakkor döntő kérdés, hogy "a súlyos megszorítások valóban a jövőt szolgálják-e, illetve mennyire segítik a kilábalást". Az elnök úgy vélte, Magyarországon, sőt az országgal szemben is bizalmi válság alakult ki, az üzleti élet képviselői pedig egyértelműen jelzik: a bizalom hiánya gazdasági kárt okoz, és ezen "semmilyen IMF-kölcsön nem segít".

Napi alkukon élő kisebbségi kormánnyal nehezen lehet hosszú távú programot alkotni, még kevésbé lehet végrehajtani a drasztikus átalakításokat, azok minden keservével és társadalmi feszültségével. Vagyis a válságból kilábaláshoz erős, egyértelmű felhatalmazással rendelkező kormányra van szükség, amely hosszú távú tervvel rendelkezik, és visszafordíthatatlanul megkezdi annak végrehajtását" - mondta Sólyom László a Heti Válasznak. A köztársasági elnök a lap karácsonyi számának adott interjúban mindenkit arra figyelmeztetett, hogy gondoljon a jövőre és takarékoskodjon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!