Hírek

2008.12.18. 16:18

Szigorúbb doppingellenes szabályok

Jövő évtől, ha egy sportolót a doppingellenőrök másfél éven belül háromszor sem tudnak ellenőrizni, akár két évre is eltilthatják a versenyzéstől – jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő. A kormány szerdai ülésén módosította a doppingellenes kormányrendeleteket.

mti

A 2009. január 1-től hatályba lépő módosítások pontosítják és szigorítják a doppingszerek használatára vonatkozó szabályokat is – közölte a szóvivő. Változik a tiltott doppingszernek minősülő szerek listája. Így meghatározzák azok körét, amelyek esetében a sportolóknak lehetőségük lesz bizonyítani, hogy kifejezetten orvosi célból használják, illetve nevesítik azokat a szereket, amelyek használata minden esetben büntetést von maga után. Új szabály lesz az is, hogy az a sportoló, aki sporttársát doppingolásra bíztatja, vagy tiltott szert ad át versenytársának, minimum négyéves vagy akár végleges eltiltásra is számíthat. Ha pedig ezt kiskorú sérelmére követi el, automatikusan végleges eltiltást kap.

Edzők esetében a doppingvétség miatti büntetési tétel a duplájára nő: az eddigi két év helyett négyre, de akár véglegesen is eltilthatják őket szakmájuktól. Ha egy sportoló doppingvétséget követ el a jövőben, de erről nem volt tudomása – akár gyógykezelése miatt –, és ártatlanságát be tudja bizonyítani, lehetőség lesz a kiszabható büntetés enyhítésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!