Hírek

2008.12.06. 10:12

Szlovák-magyar csúcs Érsekújváron

Ivan Gasparovic és Sólyom László érsekújvári találkozójával véget ér az a szlovák-magyar diplomáciai nagyüzem, amelyet a november elsejei dunaszerdahelyi események váltottak ki

BAMA

Ivan Gasparovic és Sólyom László érsekújvári találkozójával véget ér az a szlovák-magyar diplomáciai nagyüzem, amelyet a november elsejei dunaszerdahelyi események váltottak ki - írja a szlovák-magyar államfői találkozóval kapcsolatban szombaton a pozsonyi Új Szó című napilap.

A találkozó témáiról a lap szerint előzetesen az egyik fél sem adott konkrét tájékoztatást. "A legfontosabb (tárgyalási) pontot a szlovák-magyar kapcsolatok javításának a lehetőségei képezik" - közölte az újsággal a szlovák elnöki iroda sajtóosztálya.

A liberális Sme, amely a szlovák nyelvű lapok közül egyedüliként ír részletesebben az államfői találkozóról, szintén megjegyezte: nem világos, hogy az elnökök miről is fognak tárgyalni.

"A várható témákról a magyar fél szintén nem adott tájékoztatást. Amikor azonban októberben a vezető magyar politikusok elosztották egymást közt a feladatokat, Sólyomra a szlovák-magyar vita mélyebb gyökereinek a tisztázása esett" - fejtegeti az újság. Emlékeztet arra, hogy a találkozó helyszínéről sem tudtak hosszú ideig dűlőre jutni a felek.

Mindkét lap megemlíti, hogy Sólyom László a szlovák államfővel való tárgyalás és a sajtóértekezlet után a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának vezetésével is találkozik. "Ezt Sólyom úr személyes ügyének tekintjük" - közölte a lapokkal a szlovák oldal álláspontját a pozsonyi elnöki hivatal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!