Hírek

2008.12.20. 18:49

Sztrájkveszélyben a nyugodt karácsony

Nem született megállapodás a MÁV-társaságok és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) között a sztrájkkövetelésekről és a még elégséges szolgáltatásról a szombati egyeztetésen sem.

Vég M.

„Újabb ajánlatot tettünk a vasutassztrájk idején nyújtandó, még elégséges szolgáltatásra, eszerint a korábban ajánlott 724 vonat helyett 506 vonat közlekedne” – mondta Kozák Tamás, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója. Erre Gaskó István, a VDSZSZ elnöke csak annyit reagált, hogy tanulmányozzák az ajánlatot, és a mai, újabb egyeztetésen adnak rá választ. Tehát arról már nem is tárgyalnak, hogy legalább a karácsonyi ünnepnapokra függesszék fel a sztrájkot. A VDSZSZ ugyanis továbbra is azt követeli, hogy minden vasutas kapjon 250 ezer forintot a MÁV Cargo 102,5 milliárd forintos privatizációs bevételéből. Ez mintegy 8 milliárd forintot tenne ki. A MÁV és a kormány szerint ez a követelés törvénytelen, irreális, így pedig teljesíthetetlen.

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Londonból Budapestre egyszerűbb volt megérkezni, mint innen hazajutni Nagykanizsára. A Martus család csak a Déli pályaudvarig jutott.
[/caption]Mivel az elégséges szolgáltatás mértékéről nincs szabály, szombaton is kiszámíthatatlan volt a vasúti közlekedés. Például a Nyugati pályaudvarról a Dunakanyarba egy–másfél óránként, Vácrátót felé két két óránként jártak a szerelvények, ellenben Esztergom felé három óránként volt közlekedés. Jelentősen megnőtt viszont a buszforgalom: Szeged és Budapest között például duplájára. „Szinte minden busz mellé egy rásegítő járatot is be kellett állítani, de az is előfordult, hogy három jármű indult a fővárosba” – mondta Mező István. A Tisza Volán igazgatója hozzátette: még tíz buszt tartalékolnak a megnövekedett utazói igények kiszolgálására, több sofőrt pedig visszarendeltek szabadságáról.

„Londonból Budapestre egyszerűbb volt megérkezni, mint innen hazajutni Nagykanizsára. A Népligetnél nem fértünk föl a Volánbuszra, itt sincs remény induló vonatra, így most még nem tudjuk, hogy mi lesz” – mondja a néptelen Déli pályaudvaron a tanácstalan Martus-család anyukája. „Sztrájk” – ezt a feliratot olvashatták szombaton is az utasok a Déli Pályaudvar utas-tájékoztató tábláin, amelyeken egyébként azt szokták közölni, mikor érkeznek és indulnak a vonatok. A kijelzők egy hete teljesen üresek, és az ügyeleti információs pultnál is csak azt tudták mondani, fogalmuk sincs, mikor fognak újra innen indulni a vonatok. „Jegyet adunk, csak azt nem tudjuk, hogy a vonatok elindulnak-e” – magyarázta nekünk az egyik pénztáros. A szomorú látványt nyújtó pályaudvaron meglehetősen gyenge hangerővel ismételgeti a hangosbemondó, hogy bocsánatot és megértést kér a MÁV, de bizonytalan ideig mozdulatlanok maradnak a szerelvények. „December 25-re vettem most jegyet elővételben Miskolcig és 28-án jönnénk vissza. Nem volt olcsó. Csak remélni tudom, hogy akkor már nem lesz sztrájk, különben nem látom a családomat” – mondta egy 30 év körüli nő. 

Az biztos, hogy hétfőn rendkívüli ülést tart az Országgyűlés költségvetési bizottsága a szakszervezeti sztrájkok miatt. Lapzártakor újrakezdődtek a tárgyalások a VDSZSZ és a MÁV vezetősége között, de megállapodásra nincs sok remény. A VDSZSZ ugyanis továbbra is azt követeli, hogy minden vasutas kapjon 250 ezer forintot a MÁV Cargo 102,5 milliárd forintos privatizációs bevételéből. Ez mintegy 8 milliárd forintot tenne ki.

Elérte a parlamentet a sztrájk

Rendkívüli ülést tart hétfőn az Országgyűlés költségvetési bizottsága a szakszervezeti sztrájkok miatt. „Elfogadhatatlan és tűrhetetlen, hogy a kormány semmibe veszi a sztrájkolók követeléseit és nem hajlandó érdemben tárgyalni a szakszervezetekkel. A kormánynak ez a magatartása a magyar emberek békés és nyugodt karácsonyát is veszélyezteti” – hangsúlyozta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. A kormányszóvivő ezzel szemben úgy látja, nem helyes politikát keverni munkavállalók és munkáltatók közötti bérvitába. „Ahol a kormánynak közvetlen felelőssége volt, ott mindenhol sikerült egyezséget köti a szakszervezetekkel” – tette hozzá Daróczi Dávid.

Vég M. Elérte a parlamentet a sztrájk Rendkívüli ülést tart hétfőn az Országgyűlés költségvetési bizottsága a szakszervezeti sztrájkok miatt. „Elfogadhatatlan és tűrhetetlen, hogy a kormány semmibe veszi a sztrájkolók követeléseit és nem hajlandó érdemben tárgyalni a szakszervezetekkel. A kormánynak ez a magatartása a magyar emberek békés és nyugodt karácsonyát is veszélyezteti” – hangsúlyozta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. A kormányszóvivő ezzel szemben úgy látja, nem helyes politikát keverni munkavállalók és munkáltatók közötti bérvitába. „Ahol a kormánynak közvetlen felelőssége volt, ott mindenhol sikerült egyezséget köti a szakszervezetekkel” – tette hozzá Daróczi Dávid. Londonból Budapestre egyszerűbb volt megérkezni, mint innen hazajutni Nagykanizsára. A Martus család csak a Déli pályaudvarig jutott. Sztrájk -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!