Hírek

2008.12.14. 06:30

Tárnokon egész évben karácsony van

Nem túlzás azt állítani, hogy a tárnoki faluvégen egész évben karácsony van. Egy családi vállalkozásból kinőtt kis üzemben ugyanis gyönyörű karácsonyfadíszek készülnek, amelyek Európa-szerte híresek.

Fábos Erika

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Ma már több mint egymillió darab kézzel festett karácsonyfadísz kerül ki az üzemből évente. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]Tárnokon, közvetlenül a falu határában van egy pici kis üzem. Előtte óriási fenyőfa áll tömve díszekkel. Na, nem mintha nem lenne ízlésük a tulajdonosoknak, csak arról van szó, hogy a karácsonyfa itt nem dekoráció, hanem cégér. Azt hirdeti: ez a kis üzem maga a karácsonygyár, egész évben ünnepi a hangulat a csillámok és gömbök világában.

„Ugyanolyan a mi karácsonyunk is, mint bárki másé, csak a saját karácsonyi díszekkel vagyunk kicsit bajban – nevet Szabó Lajos. – Nem viccelek ám, a lányok mindig kitalálják, milyen lesz abban az évben a karácsonyfánk, aztán rendszerint alig marad rá idő! Na, nem mintha a december lenne nálunk a csúcsszezon. Ilyenkor már alig készül dísz, ez inkább a kereskedés ideje. Májustól novemberig van a dömping.”

[caption id="" align="alignright" width="235"] Míg dobozba kerülnek, addig öt ember foglalkozik velük.
FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]Év végén a karácsonyi vásároké a főszerep. Szabóék éppen pár napja tértek haza Európa legnagyobb kézműves vásáráról, Milánóból. Nagy élmény volt. Kitalálták, hogy kérésre bármit a gömbjeikre pingálnak ingyen és bérmentve. A személyre szóló ajándékokra pedig volt kereslet. És volt siker is. Azt mondják, annyi dicséretet kaptak, hogy jövő karácsonyig jól érzik magukat tőle. Persze, nem biztos, hogy kell addig várni. Minden évben januárban van ugyanis a világ legnagyobb karácsonyi kiállítása, a Christmas World Frankfurtban. Oda több mint 1500 kézműves karácsonyfadísz-készítő viszi el a portékáját. Szabóék is megcsinálták már a jövő évi kollekciót.

„Jövőre a nagyon élénk, színes karácsonyfák lesznek divatosak – mondta Szabó Lajosné. – Ezt onnan lehet tudni, hogy ilyenkor már megírják, mik azok a hangulatok és mi az a színvilág, amiben gondolkodni kell. Ott aztán a kiállításon belül van egy úgynevezett trendshow, amit úgy kell elképzelni, mint egy divatbemutatót, csak karácsonyi díszekről szól. Tavaly egy japán iparművészcsapat csinálta meg a megjelenést, és fantasztikus volt. A rengetegből egyébként kiválogatják ehhez a legszebb száz díszt. Közöttük a mi gömbjeink is évek óta szerepelnek, és ez nagy büszkeség.”

Szabó Lajos és felesége a hatvanas évek közepén döntött úgy, hogy kelet-európai piacra játékokat kezd gyártani. Később termékeiket kiegészítették üvegtárgyakkal, és néhány karácsonyfadísz is elkészült az üzemben. Ma már évente több mint egymillió darab, kézzel festett karácsonyfadísz kerül ki a tárnoki üzemből. Van, amelyik alig egy óra alatt elkészül, de olyan is, amit vagy harmincszor kézbe vesz a díszítő, mire ráfesti a szinte festményszerű képeket.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Ilyenkor már alig készül dísz, ez inkább a kereskedés ideje. Májustól novemberig van a dömping. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]„Amire dobozba kerülhet egy dísz, öt ember foglalkozik vele – magyarázta Szabó Lajos. – Az első lépés az üvegfújás, aztán az ezüstözés következik, utána kapja meg a dísz az alapszínét, és amikor megszáradt, a díszítőkhöz kerül. Utána már csak a szerelés van hátra, az akasztóját teszik rá és csomagolják, általában akkor szokott eltörni… Az üvegdísz ugyanis nemcsak munkaigényes, de kényes is. Van, amelyik csak sima színes, az egy-két óra alatt készen van, de van olyan is, amelyiket több órán keresztül pingálnak.”

Igaz, ez meg is látszik rajtuk.

2008 karácsonya: piros, barna és kékek

Idén három trend van a díszítésben. Az első a karácsonykor legnépszerűbb szín, a piros – minden árnyalatával a halvány rózsaszíntől egészen a mélyvörösig és a sötétliláig. A sok piros mindenképpen nosztalgikus hangulatot áraszt majd.

A második stílus a csokoládé, a kávé, a karácsonyi sütemények világába repít. Alapszíne a barna és annak minden árnyalata: a kávébarnától a fahéjon és bézsen át a fehér szín tört változatáig bármi szóba jöhet.

A harmadik stílus elegáns. A kék, a zöld és a szürke árnyalataiból építkezik.

A második stílus a csokoládé, a kávé, a karácsonyi sütemények világába repít. Alapszíne a barna és annak minden árnyalata: a kávébarnától a fahéjon és bézsen át a fehér szín tört változatáig bármi szóba jöhet.

A harmadik stílus elegáns. A kék, a zöld és a szürke árnyalataiból építkezik. karácsonyfa Ma már több mint egymillió darab kézzel festett karácsonyfadísz kerül ki az üzemből évente. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY Ilyenkor már alig készül dísz, ez inkább a kereskedés ideje. Májustól novemberig van a dömping. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY Míg dobozba kerülnek, addig öt ember foglalkozik velük.
FOTÓ: KALLUS GYÖRGY -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!