Hírek

2008.12.13. 16:51

Téli tiltakozási hullám: mindenki most akar sztrájkolni

A reptéri dolgozók sztrájkja mellett vasárnaptól a vasutasok is munkabeszüntetésbe kezdenek. A sztrájkhullámot csütörtöktől a BKV autóbusz-ágazata folytatja, a közszolgálati dolgozók január 12-étől nem veszik fel a munkát.

A.V. – V.M.

[caption id="" align="alignright" width="235"] Vasárnap nulla órától vasutassztrájk. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]Különböző okok miatt ugyan, de több szakszervezet december-január időszakára szervezte a sztrájkokat. Azt viszont nem tudni, mennyire lesznek hatékonyak a munkabeszüntetések, illetve az érintett szakszervezetek hány tagja vesz részt sztrájkban.

Ferihegyen szerda óta sztrájkolnak a reptéri dolgozók. Lassan mindenkinél kezd betelni a pohár: a Budapest Airport szerint a szakszervezetek nem akarnak megállapodást, a légitársaságok megegyezést sürgetnek, a szakszervezetek nem hajlandók felfüggeszteni a munkabeszüntetést a tárgyalások idejére. A Malév több járata nem indult el szombaton, de a reptéren délutánra átmenetileg megszűnt a sorban állás.

A vasutassztrájk vasárnap nulla órától él. A vasutasok követelése nem változott február óta: szeretnék megkapni a MÁV Cargo eladásából származó bevételt. Ez fejenként 250 ezer forintot jelentene a dolgozóknak. Információk szerint a MÁV vezetése sztrájktörőkkel készül, hogy a hatékonyságukat csökkentse.

A BKV autóbuszai csütörtökön fél napig nem fognak járni. A budapesti közlekedés azért várhatóan nem bénul meg teljesen, mert a metró- és a HÉV-ágazat dolgozói nem sztrájkolnak, illetve a villamosok és a trolik is közlekedni fognak. Vannak arról híresztelések, hogy a kormányzat 40 milliárd forinttal segítené a BKV-t, de ezekről konkrétumot senki nem tudott mondani a szakszervezeteknek. A munkavállalók viszont már nem ígéreteket, hanem garanciákat szeretnének.

Akár a költségvetés hétfői zárószavazása előtt ismét tárgyalóasztalhoz ülhetnek a közszféra képviselői a kormány illetékeseivel. A január 12-ére tervezett sztrájk elmaradásának azonban csekély az esélye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!