Hírek

2008.12.16. 12:38

Tiltakozik a sztrájktörők miatt a KDNP

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) törvénytelennek tartja, hogy a Budapest Airport külföldi sztrájktörőket hozott a ferihegyi repülőtérre, és felszólítja a munkaügyi hatóságokat: kezdjenek ellenőrzést.

mti

Molnár Bélának és Soltész Miklósnak, az ellenzéki párt két országgyűlési képviselőjének közleménye szerint a KDNP tiltakozik a magyar törvények semmibevétele ellen. A párt törvénytelennek és elfogadhatatlannak tartja, hogy külföldi sztrájktörőket hoztak Magyarországra, ugyanis – áll a közleményben – a munka törvénykönyve kimondja: a munkabeszüntetést megelőző egyeztetés kezdeményezésétől a sztrájk befejezéséig tilos kölcsönzött munkavállaló foglalkoztatása a kölcsönvevő olyan munkahelyén, illetve telephelyén, ahol sztrájk van.

A KDNP ezért felszólítja a Hochtief Airport konzorciumot, hogy – mint a Budapest Airport tulajdonosa – követelje meg a magyar törvények szerinti működést. A munkaügyi hatóságokat arra szólítja fel, hogy kezdjenek munkaügyi ellenőrzést a BA-nál, és állíttassák vissza a magyar törvényeknek megfelelő munkaviszonyokat. Molnár Csaba közlekedési minisztert pedig arra kérik: követelje meg a törvények betartását, és ezt minden rendelkezésére álló eszközzel kényszerítse ki.

A Budapest Airport tájékoztatása szerint kedden délelőtt 31 magyar és 23 görög utasbiztonsági ellenőr állt munkába a ferihegyi reptéren, ahol két szakszervezet, a Légiforgalmi Egyesült Szakszervezet és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete december 10-étől hirdetett határozatlan idejű sztrájkot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!