Hírek

2008.12.07. 18:40

Több magyart is jelöltek a Grammy-díjra

Grammy-díjra jelölték a napokban a Takács Vonósnégyes Brahms-lemezét, közreműködőként pedig Eötvös Péter és Fischer Ádám is jelöltje a zenei felvételek legrangosabb elismerésének - derült ki a jelöltek hivatalos listájáról.

BAMA

A korábban már díjazott Takács kvartett a legjobb kamarazenei előadásért érdemelte ki a jelölést azért a Hyperion kiadónál megjelent lemezért, amelyen Brahms Op. 51-es vonósnégyese és Op. 34-es zongoraötöse (a brit-ausztrál Stephen Hough zongoraművész közreműködésével) hallható. A Deccánál jelent meg Cecilia Bartoli világhírű mezzoszoprán Maria című albuma, amelyen Fischer Ádám dirigálja az olasz La Scintilla zenekart. A lemezt a legjobb klasszikus zenei vokális előadás díjára jelölték.

A legjobb kortárszenei alkotás díjára jelölt Marc-André Dalbavie Fuvolaversenyét a francia-svájci Emmanuel Pahud adja elő a Francia Rádió Szimfonikus zenekarának kíséretében. A zenekart Eötvös Péter vezényli az EMI felvételén, amelyen további két kortárs fuvoladarab is megszólal még. Az elmúlt Grammy-hét jelentős eseménye a jelöltek bejelentésén kívül a Grammy Museum megnyitása volt szombaton Los Angelesben. Az intézmény egy négyemeletes épületben kapott helyet a város központjában.

Kiállításokkal, oktatóprogramokkal és más rendezvényekkel mutatja be a zene történetét, készítésének folyamatát, a művészet és a technológia kapcsolatát. További része a kiállításnak a díjak történetét feldolgozó archívum és a Grammy Hall of Fame kitüntetettjeinek bemutatása nemcsak hagyományos formában, de számítógépes adatbázisokon keresztül is. Bemutatja a felvételi technika fejlődését a XIX. századtól napjainkig és a legjelentősebb amerikai zenei műfajokat.

A Grammy Museum kiállításaira évente legkevesebb 300 ezer látogatót várnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!