Hírek

2008.12.28. 10:31

Tovább folyik a vérengzés a Közel-keleten

Az izraeli légierő folytatta vasárnap az immár második napja tartó légi hadjáratát a Hamász iszlamista mozgalom célpontjai ellen a Gázai övezetben

BAMA

Hírügynökségi összesítések szerint a halottak száma meghaladja a 230-at. Szemtanúk szerint az izraeli légierő vasárnap reggel légi csapást mért egy tartálykocsira az egyiptomi határnál fekvő Rafah városánál. A jármű lángra lobbant, és a tűz átterjedt több környékbeli házra. A Hamász által ellenőrzött rádió szerint a támadásnak több halottja és sebesültje van, de ezt egyelőre nem erősítették meg gázai kórházi források.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Az izraeli légierő folytatta vasárnap az immár második napja tartó légi hadjáratát
[/caption]

Az erőszak azonnali beszüntetésére szólított föl szombaton az EU, az ENSZ és Oroszország. Az arab világ is elítélte az izraeli akciót. Az EU soros elnöki tisztét betöltő Franciaország elnöke, Nicolas Sarkozy felszólította a feleket, hogy azonnal vessenek véget az erőszaknak: a palesztinok szüntessék be az Izrael elleni rakétatámadásokat, Izrael pedig a Gázai övezet lövését. A huszonhetek nevében sajnálkozásának adott hangot a polgári áldozatok "nagyon nagy" száma miatt, s egyúttal amiatt, hogy eszkalálódik az erőszak a Gázai övezetben.

zrael nem fogadhat el tűzszünetet a Hamász radikális palesztin szervezettel - jelentette ki egy szombat esti televíziós nyilatkozatban Ehud Barak izraeli védelmi miniszter. A politikus a Fox News amerikai televíziós csatornának nyilatkozva elutasította az ENSZ és az Európai Unió felhívását a fegyvernyugvásra az izraeli légi csapásokat követően.

Barack Obama figyelemmel kíséri a Gázai övezetben zajló eseményeket, és erről Condoleezza Rice külügyminiszterrel néhány perces telefonbeszélgetést folytatott. A novemberben megválasztott amerikai elnök jelenleg Honoluluban tölti az év végi ünnepeket. Brooke Anderson, nemzetbiztonsági ügyekben illetékes szóvivője hangoztatta: Obama szorosan követi a világban zajló eseményeket, így a gázai helyzet alakulását is. Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy Obama január 20-án foglalja el elnöki tisztét, és gyakran hangoztatja: jelenleg egy elnöke van az Egyesült Államoknak, és ez George Bush.

A Külügy nem javasolja az egyiptomi nyaralást

A Külügyminisztérium azt javasolja, hogy a gázai övezet ellen indított izraeli támadás miatt a magyar állampolgárok csak szervezett keretek közt látogassanak a Sínai-félszigetre - tartalmazza a tárca MTI-hez szombaton eljuttatott közleménye. A Külügyminisztérium szerint lehetséges, hogy az izraeli offenzíva nyomán romlik a biztonsági helyzet Egyiptomnak ezen a részén is.

Ugyancsak fontos, hogy a szállodákat és közvetlen környéküket ne hagyják el a magyar állampolgárok, amíg Gázában harci cselekmények zajlanak, és figyeljék a hazai és a nemzetközi híradásokat.

"Tanácsoljuk továbbá, hogy Egyiptom egész területén kerüljék az esetleg kialakuló tüntetéseket, illetve azok környékét" - olvasható a Külügyminisztérium közleményében.

Ugyancsak fontos, hogy a szállodákat és közvetlen környéküket ne hagyják el a magyar állampolgárok, amíg Gázában harci cselekmények zajlanak, és figyeljék a hazai és a nemzetközi híradásokat.

"Tanácsoljuk továbbá, hogy Egyiptom egész területén kerüljék az esetleg kialakuló tüntetéseket, illetve azok környékét" - olvasható a Külügyminisztérium közleményében. Az izraeli légierő folytatta vasárnap az immár második napja tartó légi hadjáratát Az izraeli légierő folytatta vasárnap az immár második napja tartó légi hadjáratát -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!