Hírek

2008.12.03. 18:39

Újabb milliárdos állásmentési kísérlet

Munkahely-megőrzésre és új álláshelyek létrehozására 20 milliárd forintos alapot hoz létre a kormány. A kis- és középvállalkozások hitelezésére pedig további 50 milliárd forintos keretet biztosítanak. A Fidesz szerint nem üres ígérgetésekre van szükség.

Boda Veronika

Eddig tízezernél is több munkavállalót bocsátottak el a válságra hivatkozva hazánkban, s csak a szerdai nap folyamán további félezer dolgozó sorsa vált bizonytalanná. Januártól ugyanis hatvan dolgozót bocsát el nyíregyházi üzeméből az acélszerkezeteket gyártó, svéd Lindab Astron, mivel a válság hatására csökkent a termelés. Egyes lapinformációk szerint a válságra hivatkozva válik meg alkalmazottai egyharmadától, 430 embertől a dunavarsányi székhelyű japán autóipari cég, az Ibiden Hungary Kft. is. Szintén elbocsátásokkal csökkenti költségeit az oroszlányi Borg Warner Turbo System Alkatrészgyártó Kft. Az autóipari cégtől 82 dolgozót küldenek el.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A Suzuki mintegy hatezer embert foglalkoztató esztergomi üzeme 1200 dolgozójától válik meg. FOTÓ: RAFAEL BALÁZS
[/caption]Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint még senki sem tudja megmondani, milyen mély lesz a válság, és hányan vesztik el emiatt az állásukat. „Már eddig több mint tízezren lettek munkanélküliek” – mondta. A kormány pedig újabb válságkezelési csomaggal próbálja megállítani a csoportos elbocsátásokat. A kistérségekben a munkahelyek megszűnése miatt jelentkező problémák kezelésére húszmilliárd forintos alapot hoznak létre – jelentette be Bajnai. Az alap pénzügyi igényeit az Új Magyarország Fejlesztési Terv operatív programjaiból fedeznék. A miniszter elmondta: a járulékkedvezmények nyújtásával, az európai uniós források, illetve a Munkaerő-piaci Alapból származó források felhasználásával várhatóan 100 ezer munkahely megőrzésének és 20 ezer új létrehozásának lesz meg a finanszírozási fedezete.

A Magyar Fejlesztési Bank pénzeszközeiből és az uniós forrásokból a kormány további 50 milliárd forintos keretet biztosít a kereskedelmi bankokon keresztül a kis- és középvállalkozások hitelezésére. „A hamarosan induló programban 10-100 millió forint hitelt vehetnek fel a vállalkozások kedvező kamattal, két év türelmi idő mellett, tíz év futamidővel” – mondta Bajnai. Hangsúlyozta: ezek az intézkedések a gazdasági csúcson bejelentett 1400 milliárd forintos válságkezelő kormányprogram részét képezik.

Simor András, a jegybank elnöke szerint viszont, ha nem lesznek reformok, akkor nincs az a pénz, ami elég lenne. Ugyanezen a véleményen van Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője is. Elmondta: egy ilyen válság esetén nem üres ígérgetésekre, hanem komoly intézkedésekre van szükség. A válság kezelésére vagy olyan adótörvényeket kellett volna alkotni, amelyek adó- és járulékcsökkentéssel segítenék a vállalkozásokat, vagy pedig egy olyan költségvetést kellett volna elfogadni, ami kiemelten támogatja a kis- és közepes vállalkozásokat, ösztönzi a beruházásokat, és segíti a munkahelyek megtartását.

A munkaadók szerint egyébként elkerülhetetlenek az elbocsátások. „A válság velejárója lesz a foglalkoztatottak számának csökkenése” – mondta Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette: a munkaadók álláspontja nem változott, továbbra is kiállnak a nominálbérek és a minimálbér szinten tartása mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!