Hírek

2008.12.09. 17:22

Újabb szocialista szálak

A 2006-os országgyűlési választásokon a szocialista Baráth Etele kampányfőnöke volt az a Kemecsei Árpád (39), akit a Zuschlag-perben egymillió forint pályázati pénz „elcsalása” és fiktív számlák felhasználása miatt hallgattak ki vádlottként kedden.

Miklós László

[caption id="" align="alignleft" width="258"] Zuschlag személyi titkára, Lados István segítségével pályázott kétszer 500 ezer forintra 2006 elején
[/caption]Kemecsei azt állította, hogy Zuschlag személyi titkára, Lados István segítségével pályázott kétszer 500 ezer forintra 2006 elején. Majd rávette egy budapesti vállalkozó ismerősét, hogy fiktív számlákat állítson ki, és ezzel igazolta az összeg felhasználását.

Korábban egyébként Lados – aki Kemecseire, Baráth Etelére, Baja Ferencre, Csiha Juditra és annak kampányfőnökére, Komlódi Gáborra is terhelő vallomást tett – másként mesélte el a bíróságon a Kemecsei sztorit. Eszerint Baja a választási időszakban azt mondta egy zártkörű alapítványi tájékoztatón, hogy minden parlamenti pártnak meg van a saját „kamu” alapítványa, azokon keresztül kapnak pénzt a kampánycélokra.

Ezért minden választási körzetből egy-egy civil szervezet pályázzon, nyerni fognak, a pénzt pedig – képviselőjelöltként 500-500 ezret – „visszaforgatják” a 2006-os választási kampányba. „Nem lesz ellenőrzés, nem lesz lebukás csak nagyon sok pénz” – ezt állítólag Baja Ferenc mondta. Így kapott 500-500 ezer forintot Baráth és Csiha Judit kampánya is, amit Kemecsei vett fel és adott át a politikusoknak – Lados korábbi vallomása szerint.

Kedden lejátszotta a bíró azt a lehallgatott telefonbeszélgetést, ami Zuschlag János és Lusztig Péter nyugalmazott rendőr ezredes, Baranya megye volt főkapitánya között zajlott. Zuschlag itt beszámolt a BM főtanácsadónak arról, hogy a kiskunhalasi pártirodán házkutatás volt. Lusztig erre megígérte, hogy beszél a megyei főkapitánnyal, és ha kell, akkor javaslatot tesz arra is, hogy valaki beszéljen a legfőbb ügyésszel.

A kedden meghallgatott három vádlott – Kemecsei, korábbi élettársa, valamint a fiktív számlákat kiadó vállalkozó – vallomásával véget ért a Zuschlag-perben megvádolt 16 személy bírósági meghallgatása. A holnap lezáruló első szakasz után „téli szünet” következik. Várhatóan 2009. február 11-én folytatódik az eljárás, a tanúk kihallgatásával. Arról továbbra sincs szó, hogy a nyomozati szakaszban tanúként kihallgatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a bíróság is megidézné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!