Hírek

2008.12.19. 17:04

Verhetetlenek a magyarok gazdasági pesszimizmusban

Sikerült az unió élére törnünk, igaz megint csak borúlátásból. Az EU 27 tagállamának polgárai közül ugyanis a magyarok a legpesszimistábbak akkor, ha saját nemzetgazdaságuk helyzetéről faggatják őket

H.M.

Sikerült az unió élére törnünk, igaz megint csak borúlátásból. Az EU 27 tagállamának polgárai közül ugyanis a magyarok a legpesszimistábbak akkor, ha saját nemzetgazdaságuk helyzetéről faggatják őket – áll az Európai Bizottság legfrissebb felméréséből. Az Eurobarométer adatai szerint honfitársainknak csupán öt százaléka véli úgy, hogy jó a magyar gazdaság helyzete, míg uniós átlagban a megkérdezettek 29 százaléka gondolja ugyanezt hazája gazdaságáról.

Az elégedettségi ranglétra felső fokát a finnek foglalják el, őket követik a dánok és a hollandok. A borúlátás azonban nem hungarikum, hiszen a tengerentúlról begyűrűző pénzügyi válság gyökeresen átalakította a kontinens lakosságának gazdasági kilátásait.

Az uniós polgároknak ugyanis több mint kétharmada gondolja úgy, hogy országa rossz gazdasági helyzetben van. Nem menekülhet így a negatív kritika elől Európa sem: a válaszadók több mint fele nyilatkozta azt, hogy az öreg kontinens jelenlegi gazdasági helyzete kifejezetten rossz. Ehhez a felfogáshoz igazodik az uniós polgárok világgazdaságról alkotott képe is, 71 százalékuk gondolja úgy, hogy nagy gondok vannak. A világgazdaság egészének helyzetét egyébként a portugálok látják a legrosszabbnak, a lengyelek, a litvánok, a szlovének és a szlovákok viszont optimisták ha erről kérdezik őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!