Hírek

2009.02.10. 15:08

200-nál is több halottja van az ausztráliai bozóttüzeknek

Az áldozatok felkutatása és a kárfelmérés javában tart. Az Ausztrália délkeleti részén napok óta tomboló tűzvészben a helyi hatóságok adatai szerint több mint ezer lakóház égett le és 3500 négyzetkilométernyi területet perzseltek fel a lángok.

BAMA

 Több mint kétszázra emelkedett az ausztráliai erdő- és bozóttüzek halálos áldozatainak száma, miután további ötven holttestet azonosítottak. Az Ausztrália délkeleti részén napok óta pusztító tűzvész áldozatainak száma a hatóságok előző, ugyancsak keddi mérlege szerint még csak 181 volt. A halottkémek időközben azonosítottak további félszáz holttestet, amelyeket eddig még nem vettek fel a hivatalos veszteséglistára - mondta John Brumby. "A végső mérlegben igen jelentős, kétszáznál nagyobb szám szerepel majd" - mondta a természeti csapásban legnagyobb károkat szenvedett Victoria állam miniszterelnöke.

Az állam fővárosa, a közel 4 millió lakosú Melbourne térségében a helyi hatóságok adatai szerint több mint 750 lakóház égett le, ötezernél is többen váltak hajléktalanná és összesen 2850 négyzetkilométernyi területet perzseltek fel a lángok. A február 7-én, szombaton kitört erdőtűz az eddigi legsúlyosabb Ausztrália történelmében. Mostanáig az 1983-as "hamvazószerdai" tűzvész számított a legnagyobbnak. A Victoria és Dél-Ausztrália pusztító tűzvész 75 ember életét követelte. A második legsúlyosabb erdő- és bozóttűz az 1939-es "fekete péntek" volt, amikor 71 áldozatot szedtek a lángok.

A korábbi rekordokat messze felülmúló erdőtűz főként a rendkívüli hőség, a szárazság és az erős és változó irányú szél miatt tört ki. A hatóságok ugyanakkor úgy vélik, hogy több helyszínen szándékos gyújtogatás miatt keletkeztek a futótüzek. A lángok több mint 400 helyen csaptak fel. Az esetek kivizsgálására külön rendőrségi nyomozócsoport alakult Task Force Phoenix néven. A több mint száz szakértőt tömörítő testület munkájában halottkémek, tűzoltósági és egészségügyi szakértők is részt vesznek. Több települést bűnügyi helyszínnek nyilvánítottak és a vizsgálatok befejezéséig teljesen lezártak. Danny Moloney, a csoport vezetője kedden közölte, hogy hamarosan bemutatják egy feltételezett gyújtogató fantomképét, aki a gyanú szerint egy 21 halálos áldozatot követelő tűzvészért felelős.

Kevin Rudd ausztrál kormányfő a gyújtogatók tetteit "tömeggyilkosságnak" nevezte egy televíziós nyilatkozatában. Barack Obama amerikai elnök hétfőn éjjel telefonon beszélt az ausztrál miniszterelnökkel, kifejezte részvétét és amerikai segítséget ajánlott a lángok elleni küzdelemhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!